No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

EKSEEM

by - teisipäev, veebruar 25, 2014




Ekseem on sage nahahaigus, mida võivad põhjustada nii ainevahetus- ja närvihäired kui ka nahka ärritavad ained. Nahk ketendab või on kaetud vesivillidega.
· Segage saialilleõisi, murakalehti, põldosjalehti ja varsi, roosi õielehtede keedist ning tamme- ja raudürdikoort, valage supilusikatäiele segule 200 ml külma keedetud vett ning keetke 15 minutit. Ekseemi ja seentõve raviks tuleb teha saadud keedusega mähiseid, vahetades neid sedamööda, kuidas need kuivavad.
· Valage 1 spl takja- ja 1 spl võilillejuurtele 600 ml külma keedetud vett, laske öö läbi seista, keetke hommikul 10 minutit ja jooge 3 korda päevas 100 ml.
· Rasunäärmete talitluse häirest tuleneva seborröa korral tuleks panna kahjustatud nahale ööseks apelsinikoori.
· Peanaha kuiva ekseemi ja juuste väljalangemise korral on soovitatud hõõruda kord nädalas pärast pesemist veerand tundi pead keedusoolaga ja loputada siis sooja veega. Juba kuue protseduuri järel pidavat ekseem taanduma.
· Märja ekseemi raviks kasutatakse munakollasega segatud kapsalehti.
· Männi-, nulu- või kuusevaigust on samuti märja ekseemi ja troofiliste haavandite puhul abi saadud. Määrige kahjustatud piirkondi vaiguga ja haigus hakkab taganema.
· Ekseemist kahjustatud kohti pestakse noore paju kuivatatud koore kange keedusega. Paranemist on märgata juba 3-4 protseduuri järel.
· Ekseemivastase salvi valmistamiseks segage 20 g kaupa kuivatatud takjalehti, kummeliõisi, metspiprajuurt ning pajulillelehti ja -varsi (ahtalehine põdrakanep). Valage peenestatud ainetele 800 ml vett, laske keema, lisage 1 spl võid ja 2 klaasi kanget heinapebretõmmist ning keetke, kuni tekib paksu hapukoore taoline mass. Kurnake, pigistage vedelik välja ja segage sama suure koguse glütseriiniga. See salv annab väga häid tulemusi, ent mõju on veelgi tugevam, kui joote ravimise ajal takjajuurekeedust. Selle valmistamiseks keetke 15 g takjajuuri 10 minutit aeglasel tulel klaasitäies keevas vees, laske 2 tundi tõmbuda, kurnake ja võtke 1 spl enne sööki.
· Väikese igihalja keedusega määrimine aitab märgade ekseemide, löövete ja naha sügelemise korral.
· Aaloed kasutatakse välispidiselt nii puhtal kujul (mass, mahl) kui salvidena. Peenestatud lehti segatakse vahekorras 1:4 mageda võiga ja määritakse saadud salviga kahjustatud kohti 2 korda päevas.
· Harilik võilill. Ekseem paraneb, kui määrite nahka sageli võilillemahlaga.
· Kasepungakeeduse valmistamise võetakse 100 ml keeva vee kohta 1 tl pungi. Ekseemi korral juuakse seda vedelikku 3 korda päevas 2-3 spl.
· Hariliku maavitsa varte tipud. 100 g kuivatatud toorainele valatakse 1,5 l keeva vett, lastakse 6 tundi tõmbuda ning kasutatakse ekseemide korral loputamiseks ja kompresside tegemiseks. Selle taime piiritustõmmist on kasutatud ka sarkoomi ehk sidekoekasvaja raviks.

  Vaata ka teisi haigusi - 60-haigust-ja-nende-ravi-maarohtudega      

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate