Oled stressis- 10 toitu, mis aitavad stressitaset vähendada
Stress on sinu keha ärritav seisund, mille korral häirub hormonaalne tasakaal. Stressi korral vallanduvad stressihormoonid, mis avaldavad negatiivset mõju kõigile elundkondadele, kõige rohkem südame- ja vereringesüsteemile.
Esimeseks sammuks stressi ennetamisel või sellega võitlemisel on vaadata üle oma elustiil ja toitumisharjumused. Vale toitumine muudab organismi nõrgaks ja stressile vastuvõtlikuks. Tervislik toitumine ja elustiil hoiavad stressi eemal.
Alljärgnevalt on välja toodud 10 toiduainet, mis aitavad sul stressitase kontrolli alla saada:
ROHELINE TEE
Rohelist teed ei soovitata juua üle 2-3 tassi päevas.
TÄISTERAKAERAHELBED
Täisterakaerahelbed sisaldavad süsi
vesikuid ja kiudaineid. Süsivesikud tõstavad serotoniini ehk õnnehormooni taset ajus. Serotoniin on stressivastane neurotransmitter, mis vähendab ärevust ja suurendab meie võimet stressi tõrjuda. Kiudainerikkad toidud aeglustuvad glükoosi imendumist, vältimaks veresuhkru taseme liiga kiiret tõusu. Kiudainevaesed toidud( kõrge suhkrusisaldusega) kiirendavad glükoosi imendumist ja veresuhkru taseme tõusu. Veresuhkru kiirele tõusule järgneb kiire langus, mis tekitab uimasust, väsimust, tekib energiapuudus.
Lisaks sisaldavad täisterakaerahelbed magneesiumi, B- grupi vitamiine ja teisi toitaineid, mis aitavad kehal toota seedimist soodustavat lima, suurendades ühtlasi sisimas rõõmu- ja rahutunnet.
Lisaks sisaldavad täisterakaerahelbed magneesiumi, B- grupi vitamiine ja teisi toitaineid, mis aitavad kehal toota seedimist soodustavat lima, suurendades ühtlasi sisimas rõõmu- ja rahutunnet.
B-grupi vitamiinide puudus häirib aju tegevust, mõjutades nii mõtlemist kui ka tundeid.
TUME ŠOKOLAAD
Tume šokolaad vähendab stressihormooni kortisooli taset. Lisaks sisaldab tume šokolaad magneesiumi ja L-trüptofaani. L-tsüptofaan aitab serotoniini toota.
Organismi toetavaks koguseks päevas on 2,5 grammi kakaod või siis 10 grammi tumedat šokolaadi. Tumeda šokolaadi kakao sisaldus peaks olema vähemalt 70 %.
TUME ŠOKOLAAD
Tume šokolaad vähendab stressihormooni kortisooli taset. Lisaks sisaldab tume šokolaad magneesiumi ja L-trüptofaani. L-tsüptofaan aitab serotoniini toota.
Organismi toetavaks koguseks päevas on 2,5 grammi kakaod või siis 10 grammi tumedat šokolaadi. Tumeda šokolaadi kakao sisaldus peaks olema vähemalt 70 %.
APELSIN
Apelsin sisaldab palju C- vitamiini. C- vitamiin tõstab organismi vastupanuvõimet, takistab stressihormoonide teket ja peletab väsimust
1 apelsin sisaldab 67,5 mg C- vitamiini. Päevane C-vitamiini soovituslik kogus on 75 mg.
SPINAT
Spinat on rikas magneesiumi poolest. Magneesium aitab kaasa ka närvisüsteemi hormoonide tootmisele, mis parandavad tuju, magamisharjumusi ning organismi reaktsiooni vaimsele ja füüsilisele stressile. Uuringud näitavad, et isegi kerge magneesiumi puudus suurendab keha vastuvõtlikust stressile.
LÕHE
Lõhe sisaldab omega-3 rasvhappeid. Omega- 3 takistab stressihormoonide (kortisooli, adrenaliini ja noradrenaliini) taseme tõusu. Lisaks sisaldab lõhe magneesiumi.
MAGUSKARTUL EHK BATAAT
Magus kartul on rikas süsivesikute poolest ja tõstab serotoniini taset. Lisaks leidub magusas kartulis ka A-, B- ja C-vitamiine ning kiudaineid.
0 comments
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.