No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Aroomiõlide mõju tervisele.

by - teisipäev, aprill 08, 2014






Aroomõlid on tõeline looduse kingitus ja neid on hea kasutada erinevate terviseprobleemide leevendamiseks.
Looduspoodides ja apteekides müügil olevad eeterlikud õlid kujutavad enesest puhastatud taimseid õlisid. Need on veest hulga kergemad, kergestisüttivad, ülikergelt lenduvad ja isegi toatemperatuuril aurustuvad, seepärast segatakse neid aurustumise vältimiseks teiste ainetega. Eeterlikud õlid kujutavad endast aroomide kontsentraati vedelal kujul, mis koosneb sadadest komponentidest (100–500).
Lõhnravis kasutatakse kindlasuunalise mõjuga kompositsioone eeterlikest õlidest, neis võib sisalduda üle tuhande bioloogiliselt aktiivse komponendi. Lõhnade mitmekesine toime inimorganismile tagatakse nende koostise mitmekesisusega. Eeterlikud õlid ja nende aroomid toimivad inimorganismile haistmise, kopsude, naha, seedetrakti ja ümbritseva keskkonna kaudu.
Kuna eeterlikud õlid on tugevalt kontsentreeritud, mõõdetakse nende doosi harilikult tilkadena.


Aroomid külmetuse korral

Külmetuse, gripi, põskkoopapõletiku ja köha puhul aitavad vannid, auru sissehingamine (inhalaatorit küsige apteegist) ja ruumide lõhnastamine.
Kasutada soovitatakse kadaka-, eukalüpti-, teepuu-, kampri-, tüümiani-, piparmündi-, männiokka-, majoraani-, lavendli- ja sidruniõli.

Kõrvavalu korral soovitatakse vatitopile tilgutada 1–2 tilka piparmündiõli või mentoolõli ja asetada see ettevaatlikult kõrva (mõjub kõrvanärvi kaudu).

Köha puhul kuristada kurku kolm korda päevas teelusikatäie veega, kuhu on lisatud kaks tilka eukalüpti-, lavendli- või kadakaõli. Köha korral soovitatakse ka segada tilk teepuuõli lusikatäie meega ja hõõruda rindkerele. Ööseks soovitatakse magamistuppa asetada kuumavee kauss, kuhu on tilgutatud viis tilka piparmündiõli.

Aroomilamp ja -saun


Aroomilampi tuleb asetada küünal, küünla kohal olev anum täita veega, kuhu omakorda tilgutada 4–7 tilka aroomiõli. Küünlaleek soojendab anumat ja peagi täitub ruum soovitud lõhna või lõhnade seguga. Selline segu lõhnab kõige intensiivsemalt kuni neli nädalat pärast valmistamist. Kasutusaega pikendab tunduvalt paari tilga eeterliku õli lisamine ja aeg-ajalt segamine.

Aroomisauna saab, kui 70kraadise poole liitri leilivee kohta lisada 1–2 tilka aroomiõli. Duši all tuleks lisada 1–3 tilka õli niiskele pesukäsnale. Dušš ergutab või aitab lõdvestuda sõltuvalt vee temperatuurist ja eeterliku õli valikust. Ärge lisage eeterlikke õlisid kaubanduslikult lõhnastatud dušigeelidele ega vannivahtudele, sest see võib põhjustada nahaärritust.
Siit leiad täpsema selgituse erinevate aroomiõlide toime kohta: - See more at: http://alkeemia.ee/artiklid/Inspireeriv-aroomimaailm/l-24/c-621/#sthash.Of1QvZTj.dpuf
Siit leiad täpsema selgituse erinevate aroomiõlide toime kohta: - See more at: http://alkeemia.ee/artiklid/Inspireeriv-aroomimaailm/l-24/c-621/#sthash.Of1QvZTj.dpuf

Siit leiad täpsema selgituse erinevate aroomiõlide toime kohta: - See more at: http://alkeemia.ee/artiklid/Inspireeriv-aroomimaailm/l-24/c-621/#sthash.Of1QvZTj.dpuf
- Aniisiõli on antiseptilise, valuvaigistava, puhitusvastase, röga ja köha lahtistava, toniseeriva ja ainevahetust stimuleeriva ning seedimist soodustava toimega.
Apelsin – Meeleolu parandav, depressioonivastane, rõõmu- ja rahutunnet tekitav, lõdvestav. Ravib kõhuhädasid, vähendab menstruatsioonivalusid. Soodustab seedimist, tõstab söögiisu. Ergutab maksa ja pankrease tegevust. Antiseptiline, baktereid hävitav. - See more at: http://alkeemia.ee/artiklid/Inspireeriv-aroomimaailm/l-24/c-621/#sthash.Of1QvZTj.dpuf
-Apelsin – Meeleolu parandav, depressioonivastane, rõõmu- ja rahutunnet tekitav, lõdvestav. Ravib kõhuhädasid, vähendab menstruatsioonivalusid. Soodustab seedimist, tõstab söögiisu. Ergutab maksa ja pankrease tegevust. Antiseptiline, baktereid hävitav.( Kuna kaotab kiiresti oma mõju, tuleks seda osta korraga väiksemates kogustes.)
-Basiilik - Tasakaalustav ja närve tugevdav, masendust leevendav, ajutegevust ja vereringet ergutav. Ravib maokatarri, kõhukinnisust, soolte- ja seedimishäireid, põiepõletikku, menstruatsioonihäireid, reumahäireid, putukate hammustusi, veenilaiendeid. Lõdvestab krampe. NB! Ei kasutata raseduse ajal!
-Bergamot – Meeleolu tõstja ja hea tuju looja. Stressi, masendust ja hirmu leevendav, unehäireid kõrvaldav. Nahapõletike ja vinnide raviks, söögiisu tasakaalustav, jämesoolepõletikku, hemorroide, suupõletikke raviv, valusid leevendav, palavikku alandav, higilõhna ärahoidev, krampe leevendav. Antiseptiline, baktereid hävitav. NB! UV-kiirtele tundlikkus! Koos alkoholiga võib tekitada kurvameelsust!
 -Estragon - Allergiaid leevendav, infektsiooni- ja põletikuvastane, viirusi hävitav. Leevendab närvivaevustest põhjendatud krampe. Reguleerib ebakorrapärast menstruatsiooni, leevendab lihaskrampe, üleväsimust, närvivalusid, ishiast ja sooltepõletikke. Väga positiivne õli. Sobib lastele.
- Eukalüpt mida kasutatakse meditsiinis ja aroomteraapias, toodetakse peamiselt sinise eukalüpti ehk palavikupuu, vähem lõhnaeukalüpti lehtedest veeauruga destilleerimise teel. Avab hingamisteed, puhastab ja värskendab toaõhku, takistab mikro­organismide paljunemist. Ravib hingamisteede infektsioonihaigusi, reumahäireid ja lihasevalusid, kõrvavalu ja põskkoopapõletikku.Rahustav ja jahutav, mõtteid selgitav ja lõdvestav, vererõhku alandav, reumatismi ja lihasvalusid leevendav, infektsiooni, põletikke, krampe, liigesepõletikke, kõrgvererõhku raviv. 
 -Fenkol - Üldise rahustava toimega, lihaseid lõdvestav, südant tugevdav. Krampe leevendav, seedimist ja menstruatsioone korrastav, söögiisu parandav, astmat ja jämesoolepõletikku, südamekloppimist raviv, üleminekuaastate vaevusi leevendav. NB! Raseduse ajal ei kasutata!
 -Greip - Aitab masenduse ja vaimsete pingete puhul, peavalu puhul. Intensiivistab vedeliku eraldumist organismist, vabastab liigsest kehakaalust ja tselluliidist massaaži abil. Baktereid hävitav, toaõhku desinfitseeriv.
-Ingver – Vaimset ja füüsilist stressi maandav, seedehäireid, kõhulahtisust, reumaatilisi valusid ja merehaigust leevendav, valuvaigistav, söögiisu tõstev, seksuaalsust suurendav.
- Jasmiin – Enesetunde parandaja. Toob tagasi elutahte pärast suuri pettumusi, alaväärsustunnet ja stressi. Mõjub tugevamalt koos viirukiga. Reisivaevuste puhul kasutades koos neroliga ergutab, stimuleerib mõtlemist.
- Kadakas aitab taastada hingelist tasakaalu stressi ja hirmude puhul. Stimuleerib vereringet, lümfitalitlust, tugevdab organismi immuunsussüsteemi. Kasutatakse reuma, ishiase, artriitide ja podagra raviks. Hoiab ära hingamisteede põletikke, väljutab vedelikke ja lima. Ei sobi kasutada raseduse, neerukivide ja munasarjapõletike korral.
-Kikkaputk - Rahustab, kõrvaldab stressist põhjustatud häireid, tugevdab südant. Kasutatakse anoreksia, kõhugaaside, sooltespasmide, põletike, unetuse ja vere paksenemise korral.
-Küpress – Avab veenide ja veresoonte ummistusi, parandab vereringet, veenilaiendeid. Aitab hemorroidide, alajäsemete paistetuse, köha, närvide üleväsimuse, rasvase naha, eesnäärmepõletiku, kuse- ja suguteede vaevuste puhul. Hoiab ära infektsioone.
-Lavendel – Omab rahustavat toimet kesknärvisüsteemile, soodustab rahulikku ja sügavat und, tugevdab organismi, südant. Ravib põletusi, haavu, külmamuhke ja mädapaiseid. Alandab vererõhku, on valuvaigistav, infektsioone ja põletikke ärahoidev.
- Loorber – Tasakaalustab ja taastab närvisüsteemi, takistab pärmiseente, bakterite ja viiruste levikut. Leevendab valusid, krampe. Soodustab vere hüübimist. Ravib köha, lahtistab röga. Parandab suuhaavu, aknet, haavapõletikke, hambavalu, kõrva- ja kurgupõletikke, lihaskrampe, liigesepõletikke, reumat. NB! Puhas õli on nahkaärritav!
-Majoraan – Rahustav, ahistust ja pingeid eemaldav,unetust raviv. Vedelikke väljutav, veresooni laiendav. Omab krampe lõdvestavat ja valuvaigistavat toimet. Sobib reuma, lihaspingete, hingamisteede häirete, kõrvavalu, põskkoopapõletike raviks. Alandab vererõhku ja vaigistab südamekloppimist, parandab seedimist, lõdvestab lihaseid.
- Mandariin tasakaalustab närvi­süsteemi, rahustab, lõdvestab, soodustab und. Virgutab seedimist ja sapieritust, leevendab krampe ja valusid. Lastele sobiv kõhuvalu, luksumise ja röhituste puhul. Antiseptiline, hävitab seeninfektsiooni. Taastab tervise pärast kurnavat haigust.
 -Muskaatsalvei - Annab tuge füüsilise, närvide ja seksuaalelu madalseisu korral. Aitab menstruatsioonivalude ja lihasevalude puhul. NB! Nõrgendab keskendumisvõimet, ei sobi kasutada täpsust ja kiirust vajava töö korral.
- Must pipar - Stimuleeriv ja soojendav, lihasjäikuse ja valu leevendaja. Tugevatoimeline, ning nõuab ettevaatlikku kasutust.
-Mustkuusk - Organismi üldseisundit ja närvisüsteemi tugevdav. Infektsioone takistav, põletikke leevendav, parasiite hävitav. Ravib aknet, kopsupõletikku, munasarjade alatalitlust, soolte seennakkust, kuiva ekseemi, kilpnäärme ületalitlust, valusaid ja paistes liigeseid, eesnäärmepõletikku, lihaste reumat, solaarpleksuse krampe. Positiivne, tugev, maskuliinne õli.-
-Mänd - Õhku puhastav, värskendav.Taastab hingelise tasakaalu. Ravib hingamisteede haigusi, leevendab artriiti ja lihasevalu, suurendab mehelikku potentsi ja elujõudu. Desinfitseerib toaõhku gripi ja teiste nakkushaiguste ajal.
- Mürr on araabia mürripuult saadav tugevalõhnaline mõru maitsega kummivaik. Võeti kasutusele umbes 5000 aastat tagasi. Kasutati peamiselt suitsutusvahendina mitmesugustel riitustel, surnute palsameerimisel ja hiljem meditsiinis. Mürr puhastab ning ravib hingamisteid, parandab seedeorganite tööd, ravib kopsupõletikku, kõhulahtisust, kilpnäärme ületalitlust, suuhaavu, viiruslikku maksapõletikku ja punataudi.
-Mürt – Antiseptiline, põletikuvastane, katarr ja kõhuhaigused. On õrnalt rahustav.
- Nelk - Meeleolu tõstmiseks, ruumide lõhnastamiseks – sobib haige tuppa! Hambavalu leevendav. Tugeva baktereid hävitava toimega.
-Nerol – Närvisüsteemi ergutav ja tasakaalustav, masendust kaotav. Seedetegevust, maksa ja pankrease tööd stimuleeriv, naharakke uuendav, kõrget vererõhku alandav, parasiite ja soolenugilisi hävitav.
-Niaouli – Leevendab neurootilist masendust peale viirushaiguste põdemist. Ravib veresoonte lupjumist, paiseid, psoriaasi, põskkoopapõletikku, neelupõletikku, kopsupõletikku, ülemiste hingamisteede põletikke, koolerat, kõhulahtisust, soolte haavandeid, hemorroide. Leevendab allergiaid, alandab vererõhku. 
-Palmaroos - Tugevdab ja elustab närvikava ja südant, tõstab meeleolu. Nahateraapias tasakaalustab rasueritust, ravib põskkoopa põletikku, tupepõletikku, kõrvapõletikke, kopsupõletikku, ekseemi, psoriaasi, nahalöövet, aknet, bakteriaalset ja viiruslikku sooltepõletikku. Parandab vanu haavu ja katkenud veresooni. Takistab seeneinfektsiooni, tapab viirusi.
-Patshuli - Avab nahapoore, kiirendab vereringet. Kasutatakse herpese, dermatiitide ning põletike raviks. Eriti soovitatav kuiva naha puhul
-Pelargoonium – Organismi üldist toonust tõstva ja rahustava toimega. Maandab vaimset ja füüsilist stressi. Soodustab vedeliku eritumist organismist, vähendab paistetust. Tasakaalustab naistel hormonaalset tegevust. Soovitav kasutada ka menstruatsioonihäirete ja palavikuseisundi puhul. Sobib kasutada nahaprobleemide raviks, nagu ekseem, infektsioon, vöötohatis. Tasakaalustab rasueritust: Normaliseeriv toime nii kehale kui vaimule.
Petitgrein - Kasutatakse sarnaselt neroli õlile stressi maandamiseks, närvikava tasakaalustamiseks ja tujutõstva vahendina. Sobib neurootilise astma rahustamiseks koos viiruki ja ravensaraga. Leevendab lihaskrampe, hoiab ära hingamisteede põletikke.Hea vahend noorukitele akne ja paisete raviks. Kui neroliõli peetakse liiga kalliks, saab petitgreini ja bergamotiõli ühendist sama mõju meelte rahustamiseks ja stressi leevendamiseks.

Piparmünt - Jahutav, hingamisteid avav. Leevendab iiveldust, peavalu. Soodustab seedimist, rahustab närve. Stimuleerib mõtlemise selgust.

Ravensara – Rahustav ja und soodustav, stressi maandav, närvitegevust virgutav, valuvaigistav, lihaseid lõdvestav, köha leevendav, immuniteeti tugevdav, vöötohatist, kopsupõletikku, soolte viirusnakkusi raviv.

Rooma kummel – Meeli rahustava toimega. Valuvaigistav, seedehäireid parandav.

Roos – Masendust, muresid ja tuska peletav. Loob heaolutunnet ja harmooniat. Sobib naistehaiguste raviks.
- See more at: http://alkeemia.ee/artiklid/Inspireeriv-aroomimaailm/l-24/c-621/#sthash.Of1QvZTj.dpuf
-Petitgrein - Kasutatakse sarnaselt neroli õlile stressi maandamiseks, närvikava tasakaalustamiseks ja tujutõstva vahendina. Sobib neurootilise astma rahustamiseks koos viiruki ja ravensaraga. Leevendab lihaskrampe, hoiab ära hingamisteede põletikke.Hea vahend noorukitele akne ja paisete raviks. Kui neroliõli peetakse liiga kalliks, saab petitgreini ja bergamotiõli ühendist sama mõju meelte rahustamiseks ja stressi leevendamiseks.
- Piparmünt on tõhus antiseptik. Vanas Egiptuses kasutati piparmünti toidu ja veini lõhnastamiseks. Piparmündiõlil on värskendav, antiseptiline ja valuvaigistav toime. Tugeva antiseptikuna leiab rakendamist külmetushaiguste ja gripi, hingamissüsteemi õõnte ja urgete põletike, köha, bronhiidi, nohu ning hingamisteede ärrituse korral, samuti nahapõletike ja nahaärrituste korral. Puhastab ja värskendab toaõhku.Jahutav, hingamisteid avav. Leevendab iiveldust, peavalu. Soodustab seedimist, rahustab närve. Stimuleerib mõtlemise selgust. NB! Alla 6a laste puhul on piparmündiõli keelatud.
-Ravensara – Rahustav ja und soodustav, stressi maandav, närvitegevust virgutav, valuvaigistav, lihaseid lõdvestav, köha leevendav, immuniteeti tugevdav, vöötohatist, kopsupõletikku, soolte viirusnakkusi raviv.
-Rooma kummel – Meeli rahustava toimega. Valuvaigistav, seedehäireid parandav.
-Roos – Masendust, muresid ja tuska peletav. Loob heaolutunnet ja harmooniat. Sobib naistehaiguste raviks.
-Rosmariin - Kaotab väsimuse, värskendab mälu, stimuleerib mõtlemise selgust, ainevahetust ja vereringet. Sobib reuma ja lihaspingete raviks. NB! Hoiduda epilepsia, raseduse ja kõrge vererõhu korral. Lisab adrenaliinieritust.
 -Saksa kummel – Leevendab allergiaid, põletikuvastane, krampe lõdvestav, haavade armistumist kiirendav, seedimis- ja soolestikuhäireid parandav. Ravib põiepõletikku, kõrvapõletikku, ekseeme, mao haavandtõbe, nahainfektsioone.
- Sandlipuu - Masendust, närvilisust ja stressi alandav, unetust raviv, meditsiinis kasutatav negatiivsuse eemaldaja. Põiepõletiku ja hingamisteede põletike raviks. Sobib kõikide nahatüüpide hooldamiseks.
- Sidrun (Citrus med. limonum) on värske, puhas, ergutav, desinfitseerib toaõhku. Stimuleerib vereringet ja seedimist. Parandab töövõimet. Tugevdab organismi immuunsüsteemi.
Sidrunmeliss – Rahustava ja värskendava toimega, masendust ja tuska eemaldav. Lihaseid toniseeriv, lihasevalu leevendav.
- Teepuu liike on väga palju ja enamikust neist valmistatakse ka õlisid. On antiseptilise toimega ja desinfitseerib ruume. Parandab vastupanuvõimet, tõstab otsustusvõimet ja kaotab väsimuse. Sobib krooniliste infektsioonide korral. NB! Vastunäidustatud neeruprobleemide puhul. Võib ärritada tundlikku nahka.
-Tüümian – Värskendav, mõttetegevust soodustav, vastutusvõimet tugevdav. Pärsib hingamisteede põletikke, naha- ja soolestikuvaevusi, lõdvestab lihaspingeid. Valuvaigistav, vähendab seenehaigustest põhjendatud ärritusi.
-Vetiver - Rahustava ja värskendava toimega. Lihasevalu leevendav, lihaseid toniseeriv.
- Viiruk ehk viirukipuu aitab hingamisteede haiguste puhul, astma, kurgupõletiku ja köha korral. Rahustab närve. Soodustab sügavat hingamist, tasandab stressist põhjustatud häireid. Tugevdab vastupanuvõimet.Aroomteraapias kasutatakse kuiva ja vananeva naha hooldamiseks, haavade ja armide raviks.     
-Õlelill – Vastupanuvõimet parandav, kolesterooli alandav, krampe leevendav, maksategevust kiirendav. Ravib veenipõletikke, couperosa nahka, köha ja nohu. Soodustab haavade paranemist.
-Ylang-Ylang – Rahustav ja meeleolu tõstev, vererõhku alandav. Masendust, hirmu ja paanikat eemaldav, seksuaalsust stimuleeriv. Leevendab üleminekuaastatest põhjustatud vaegusi.

* Parimad looduslikud aroomõlid on müügil näiteks erinevates ökopoodidest.


Kasutatud materjale -
alkeemia.
aialeht

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate