No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Spinat, kui pool apteeki.

by - neljapäev, aprill 03, 2014


Spinat on erakordne taim, millel on rikkalik toiteväärtus.
Eelkõige on spinat hinnatud mineraalsoolade ja vitamiinide rohke sisalduse poolest.

Mahl on eriti tervislik
Toiduks tarvitatakse noorte taimede lehti peamiselt keedetult ja konserveeritult mitmesuguste roogade (suppide, hautiste, kastmete jne) valmistamisel. Väärtuslik on spinat ka toorelt salatina või toitude lisandina.
Väga tervislik on spinatimahl. Tööstuslikult toodetakse spinatipulbrit jt kuivprodukte, samuti mahla, märgkonserve ja külmutatud tooteid.
Sakslaste rahvasuu ütleb, et “spinat asendab poolt apteeki”. Lehed sisaldavad rohkesti inimorganismile vajalikke mineraalsooli ja mikroelemente. Rauasisalduse poolest ületavad spinatit vaid petersellilehed.
Kõrge raua-, joodi- ja kaaliumisisalduse tõttu soodustab spinat vereloomeelundite ja sisesekretsiooninäärmete tegevust ning on väga tervislik kehvveresuse korral. Avaldab reguleerivat toimet kilpnäärme talitlusele. Rohke kaltsiumi- ja fosforisisalduse tõttu mõjub hästi noore organismi arengule ning on seetõttu väga kasulik laste toitlustamisel.Spinati lehed sisaldavad rohkesti ka C-vitamiini (keskmiselt 50 milli%), karotiini, B1-, B2-, PP-, E- ja K-vitamiini.

 Hea seedimisele
Spinat mõjutab suurepäraselt soolestiku peristaltikat,vähendab gaaside kogunemist soolestikus, parandab kõhunäärme ning mao tegevust . Kui sööd seda regulaarselt, siis kannad hoolt oma seedetrakti eest.
NB! Spinatit ei soovitata süüa neil, kellel on podagra, neerukivid, maksahaigused või häiritud vee ja elektrolüütide ainevahetus. 
 Spinat neutraliseerib naatriumi mõju
Regulaarne spinati söömine stabiliseerib vererõhku tänu suurele kaaliumisisaldusele, mis neutraliseerib naatriumi kahjulikku mõju organismile. Kui sul on kalduvus söögile liiga palju soola lisada ja sa ei kavatsegi oma kombeid muuta, siis proovi vähemalt süüa toitusid, mis sisaldavad rohkelt kaaliumi.
 Kasulik südameveresoonkonnale
Rauasisalduse tõttu soovitatakse seda köögivilja tarvitada kehvveresuse ja tuberkuloosi puhul.On tehtud kindlaks, et spinativalgu teatud komponendid takistavad veresoontel ahenemast, mis ei lase ka vererõhul tõusta. Lisaks sisaldab see luteiini, mis ennetab kolesterooli teket ja vähendab aterosklerootiliste muutuste riski.
 Hea luustikule
See vahva taim sisaldab ka K-vitamiini, mis vastutab vere hüübimise eest. Samuti hoiab see koostöös teiste mineraalidega (fosfor, vask, tsink, mangaan ja magneesium) luud tugevate ja tervetena ning ennetab osteoporoosi teket.
 Hoiab sind noore ja tervena.
Spinatis leiduvad flavonoidid vähendavad enneaegse vananemise ja vähi riski. Nimelt vähendavad need vabade radikaalide mõju organismis.
 Tugevdab immuunsüsteemi
Spinat sisaldab rohkelt vitamiine, mida on tarvis piisaval hulgal immuunrakkude tootmiseks.
 Hea kaalu langetaja
Spinati söömiseks leidub veelgi üks põhjus. Kuigi see sisaldab mitmeid toitaineid, on selles vähe kaloreid. Aga spinati kõrget dieetilist väärtust kahandab mõnevõrra rohke oblikhappe sisaldus. Seetõttu ei peeta soovitatavaks süüa teda korraga liiga palju ja liiga sageli. Oblikhappe kahjulikku mõju aitab vähendada spinatitoitude tarvitamine koos piimaga. Ka võib spinat teatud kasvutingimustes (valgusevaene kasvukoht, lämmastikväetiste liig) salvestada ülemäärasel hulgal nitraate.

Midagi magusat -
Hobikokk Kätrin Maidla -Mango-spinati smuuti


peotäis spinatit
100 grammi värskeid küpseid või külmutatud mangokuubikuid
veerand kooritud sidrunit
150 ml vett

Pese spinat ja sega kannmikseris veega umbes 20 sekundit. Lisa mango ja kooritud sidrun ning blenderda ühtlaseks. Juhul, kui mango pole väga magus, võid magustajana proovida mett.

Enda soovitus-



Pähklivõi- banaani-spinati smuuti
1 tass piima
2 tassi spinatit
2 banaani (külmutatud)
2 sl. pähklivõid

Koori banaanid, pese spinat, vala piim, pähklivõi, banaanid ja spinat plendrisse, mikserda ja ongi valmis!


Allikas -
targu talita
naine24
bonduelle.ee
teadliktoitumine.

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate