No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

23. veebruar: rahvusvaheline banaanileivapäev

by - teisipäev, veebruar 22, 2022


23. veebruaril tähistatakse igal aastal tuntud toidupüha, rahvusvahelist banaanileivapäeva.

Pagarid teavad, et magusa ja maitsva banaanileiva valmistamiseks peavad nad kasutama täielikult küpseid, purustatud banaane. Saadud kiirleib on niiske ja peaaegu koogilaadne. Ja kuigi mõned retseptid nõuavad pärmi, enamik seda ei vaja. Mõlemal juhul saab valmistootest maitsva viilutatud suupiste. Röstige juurde pähkleid ja lisage võid, et saada veelgi parem maiuspala!

Esmakordselt ilmusid banaanid Ameerika Ühendriikides 1870. aastal ja sealt edasi euroopasse. Pikka aega nägid inimesed troopilisi puuvilju pelgalt puuviljana, mitte koostisosana. Kulus paar aastakümmet, enne kui nad hakkasid nägema banaani potentsiaali.

1930. aastatel muutsid söögisooda ja küpsetuspulber Ameerika kokaraamatutes banaanileiva ja muude kiirleibade standardfunktsiooniks. Chiquita banaani retseptiraamatu väljaandmine 1950. aastal kindlustas veelgi banaanileiva levikut.

Miks on banaanileib hea:

Banaan on tänu oma looduslike suhkrute sisaldusele ja kiudainete hulgale ka väga kasulik vaimse töö tegijatele. Eriti hea on banaanileib koolilapse suupistelaual.
Uuringud on ka näidanud, et banaani sisaldavad road aitavad depressiooniga paremini võidelda. Banaanid sisaldavad trüptofaani ehk valku, mis valku, kehas muutub serotoniiniks ning aitab lõõgastuda, parandab meeleolu ning teeb õnnelikumaks.

Hea banaanileiva retsepti leiad siit

Head banaanileivapäeva!

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate