No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Saialill- väekas ravimtaim

by - laupäev, juuli 21, 2018


 Saialille võib näha kasvamas nii koduaedades, parkides kui ka metsikult, ta metsistub üsna kergesti. Lill paljuneb isekülvi teel ning võib seetõttu muutuda ka umbrohuks teiste kultuuride kasvatamisel.  Kui saialill on oma kaunid õied avanud on aeg neid korjama hakata. Selle juures tasub aga teada, et ravimtaimeks sobivad ainult heleda südamikuga lilled., sest tumedas südamikus leidub mürgiseid ehk kantserogeenseid aineid. "On uuritud, et need ei ole väga ohutud. Vähesel määral kindlasti selliseid õisi kasutatakse aga kuna täpselt ei ole teada, kui palju ja mida need sisaldavad, siis soovitan korjata üleni kollaseid või oranže õisi."

Kuidas ja millal korjata.

Saialille tuleb korjata laupäevasel päeval. Pane tähele ka seda, et korjates sa seisad ise näoga päikese poole, nii et lilled jäävad sinu ja päikese vahele. 
Laupäevased õied on kuivatatult tumedamad, säravamad kollased ja tee lõhnab tugevamalt.
Sellist õpetust on jaganud väega taimetargad. 
Mida rohkem õisi korjata, seda rohkem lill ka õitseb. Seetõttu tasub korjamist alustada kohe, kui esimesed õied on avanenud.

Saialill tugevdab immuunsüsteemi ja mõjub hästi seedimisele. Lisaks teele tehakse saialillest salvi ja tinktuuri mitmete hädade vastu. Ja veel, kuivatatud õielehti võib pudistada jahu sisse - annab küpsetistele ilusa kollase värvi.

SAIALILL - VANAEMA LOODUSRAVI

Saialille tee : õied, lehed, varred kuuma veeha, juua 3 - 4 tassi.

Tee aitab nakkusliku kollatõve, mõjub puhastavalt kokkutõmbavalt, vereringet soodustavalt

Salv: 0,5 kg searasva ajada kuumaks, võtta 4 kuhjaga peotäit peeneks lõigatu varsi, lehti ja õisi. See hakkab vahutama, tuleb segada ja pliidilt tõsta. Üks päev tuleb seista lasta ja läbi linase riide filtreerida.

Salv aitab külmamuhkude, põletushaavade, ka rinnalasvajale (rinnavähi) puhul.

Tinktuur: 1 l viina, sisse peotäis õisi. 4 - 5 nädalat seista, kompressiks lahjendada keedetud veega.
Airab: verevalumite, pahaloomuliste kasvajate puhul.


Süda, veri, veresooned

Võtta 2 tl saialilli 2 kl keeva vee kohta, lasta tõmmata 30–40 min. Juua 1/2 kl 4 korda päevas kõrgvererõhu, stenokardia ja südame arütmia korral. Tugevdab südant ja laiendab kapillaarveresooni.

1 spl droogi 1 kl keeva vee kohta, lasta tõmmata 40 min. Võtta üks spl 3 korda päevas ateroskleroosi raviks ja profülaktikaks. Tugevdab ka veresoonte seinu.

Südamehäirete puhul soovitatakse võtta saialilleteed mitte enne sööki, nagu seda enamasti tehakse, vaid pärast.

Kõrgvererõhu raviks võib tee asemel kasutada ka tinktuuri, võttes seda 30–40 tilka (koos veega) 3 korda päevas.

Saialill on ka verd puhastav vahend.


You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate