No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Kastanitest looduslik geel õrna pesu ning käte või nõude pesemiseks

by - teisipäev, september 10, 2024

 

Allikas: iStock

Koguge kastaneid ja valmistage suurepärane looduslik geel õrnade riiete pesemiseks, käte või nõude pesemiseks. Kastanipesugeel ei ärrita nahka, seega sobib suurepäraselt lastele, allergikutele ja tundliku nahaga inimestele. Meie juhiste järgi saad teha koduse kastanipesuvahendi ilma kemikaalideta, nii et proovi järele!

Kastanite viljad on peamiselt tuntud oma huvitavate raviomaduste poolest, kuid need toimivad ka tõhusa loodusliku pesuvahendina. Nende viljaliha sisaldab sarnaselt seebijuurele meditsiinilist glükosiidsaponiini, mis veega kokkupuutel vahutab. Lisaks pehmendab see vett ja eemaldab tavalised lisandid.

Kastanid pole ainsad, kes plekkidega hakkama saavad, suurema saaste, tõrksama mustuse ja plekkide puhul vajab kastanipesugeel enne pesemist abi, näiteks sapiseep, mis sobib ideaalselt vereplekkide ja muude orgaaniliste lisandite eemaldamiseks.

Kastanipesugeeli juhend

Tooraine

10-12 kastanit
1 liiter sooja vett

Töökäik

Pese ja kuivata kastanid. Värskeid kastaneid võib koorida, aga see pole tingimata vajalik, pruun kest riideid ei määri. Kastaneid saab lõigata neljaks, kuid lihtsam on need kotti pista või rätiku sisse mähkida ja lihavasara või haamriga tükkideks tampida, mida väiksemad, seda kiirem on valmimisaeg.
Kalla purustatud kastanid korgiga purki ja kata sooja (ei tohi olla keeva) veega. Seejärel sulgege purk ja loksutage, et tekiks seebine vaht. Laske infundeerida mitu tundi. Neljandaks lõigatud kastanid jäetakse üleöö tõmbama, samal ajal kui viljaliha vajab saponiinide vabastamiseks umbes 3 tundi. Vesi peaks olema piimjas, kollakas.
Kurna segu läbi paksu sõela, visates kastanid ära. Külmkapis säilib see maksimaalselt nädal. Pesugeelile võime lisada 3-5 tilka lavendli või tsitruse eeterlikku õli või teepuuõli.

Kasuta

Kastanipesugeeli kasutame samamoodi nagu mis tahes muud vedelat pesuvahendit. Valage enne pesemist otse pesumasina trumlisse. Parima pesuefekti saavutate pestes temperatuuril 40–60 °C. Kui meil on kare vesi, lisage sellele 1 tl söögisoodat. 
Kastanipesugeel ei ärrita nahka, seega sobib suurepäraselt lastele, allergikutele ja tundliku nahaga inimestele.

Kastanid pesemiseks pikemaks ajaks

Ülejäänud aasta jooksul, kui me ei saa värskeid kastaneid koguda, valmistame ette kastani viljaliha, et teha pesugeeli.
Asetage kastanid alusele ja kuivatage 120 °C-ni eelsoojendatud ahjus umbes 30 minutit, seejärel laske neil jahtuda ja seejärel jahvatage pulbriks või riivige.
Võimalik on ka vastupidine protseduur, kus kastanid segatakse esmalt läbi, jahvatatakse hakklihamasinas või riivitakse ning seejärel valatakse küpsetuspaberiga kaetud alusele ja lastakse 50 °C juures umbes tund aega kuivada.
Valage kuiv kastanipulber või -puru suletavasse purki ning hoidke edaspidiseks kasutamiseks pimedas ja kuivas kohas.
Kui on vaja pesta õrnu riideid, vala 4 kuhjaga teelusikatäit pulbrit 250 ml kuuma vette ja lase tõmmata 30–40 minutit. Kurna läbi paksu sõela.
Kastanipulbrit võib segada ka pesusoodaga vahekorras 2:1 (nt 500 g ja 250 g soodat) ja kasutada otse pesemiseks, soovitatav annus on 30 g 1 värvilise pesu kohta.


Allikad: https://zerowastechef.com, https://wastelandrebel.com/en/

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate