No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Inkamari ehk tervisemari füüsal

by - neljapäev, oktoober 26, 2017


Imeliselt kaunis nagu väike paberlatern, milles on peidus imeline mari, mis on täis tervisele kasulike aineid.
Kauni kollase värvi tõttu võib neid lausa kuldseteks marjadeks nimetada. Neil kaunitel ja magusatel  marjadel on ka tervist parandavad omadused.
Kuldseid marju pidasid inkad pühadeks ja neid kasvatati väga hoolikalt. 18. sajandil olid need tervisemarjad kättesaadavad ainult kõrgklassi inimestele, kuid täna on nad kättesaadavad kõigile.
Peruu füüsalid on tuntud ka tervisetootena ehk kuivatatud inkamarjadena. Vilju kasvatatakse Lõuna-Ameerikas aprillist augustini. Sügisel korjatakse värsked marjad, mis kooritakse ja kuivatatakse päikese käes. See töö on väga aeganõudev, mis kergitabki marjade hinda. 500 grammi kuivatatud marjade saamiseks läheb vaja umbes 2,7 kg värskeid marju.
Peruu füüsal (Physalis peruviana) on pärit Lõuna-Ameerikast, kuid alates 18. sajandist on teda kasvatatud ka Suurbritannias.
 Kergelt hapukad marjad on maailmas ühed maitsvamad. Inkamarju sobib niisama näksida, kuid neid võib kasutada salatites, puuviljakokteilides, juustuvaliku kõrval, küpsetistes.

Kuldsete marjade kasulikud omadused:

- Inkamarjad sisaldavad rohkesti A- , C- ja olulisi B-grupi vitamiine.

- nende proteiinitase on kõrgem kui muudes marjades-puuviljades.

- sisaldavad fosforit, valku ja mõningal määral kaltsiumi.

- soodustab seedimist

- flavonoidide sisaldus teeb neist loodusliku rahusti.

- on võimas energiaallikas, mis on hea sportlastele

- nende söömine tugevdab ka juukseid ja hoiab ära nende väljalangemist.

- puhastab verd

Samuti soovitatakse inkamarju südameprobleemide korral ja diabeetikutele, sest vähendavad halva kolesterooli taset


You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate