No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

5. veebruar - Nutellapäev

by - pühapäev, veebruar 04, 2024



Kas teadsite, et on isegi ülemaailmne Nutella päev? 5. veebruar on päev, mil maiustatakse seda populaarset sarapuupähkli ja kakaoga võiet.
Seda mõnusat šokolaadist sarapuupähklimääret saab määrida röstsaiale või küpsetada otse saiakeste või muude küpsetiste keskel.

Maailma Nutella päeva ajalugu

Nutella, mille Ferrerro perekond oma praeguse nime all 1960. aastate keskel maailmale välja andis, ulatub tegelikult 1800. aastate algusesse. “Gianduja” oli magusa šokolaadiga sarapuupähklimaiustuse nimi, mis leiutati Itaalias Torinos Napoleoni valitsusajal. Selle loomise ajendiks oli asjaolu, et kakaovarusid nappis sel ajal, nii et šokolaadimeister lisas šokolaadi maitse pikendamiseks veidi sarapuupähkleid.
Pietro, Ferrero perekonna pea, omas pagariäri Itaalias Albas, linnas, mis oli tuntud oma sarapuupähklite tootmise poolest. Algselt müüs maiust suurtes plokkides (nimega pasta Gianduja), kuid Pietrol tekkis idee hakata müüma maiuse kreemjat versiooni, mida tuntakse Supercrema Gianduja nime all.
Kui Pietro poeg Michelle otsustas tootmist kiirendada, muutis ta retsepti veidi ja see sai uue nime: Nutella. Esimene purk müüdi 1964. aastal ja sellest ajast peale on see olnud kogu Euroopas ülipopulaarne maiuspala. 1980. aastate keskpaigaks importis perekond Fererro seda Ameerika Ühendriikidesse ja nüüd on sellest saanud laiatarbekaup paljudes kohtades üle kogu maailma.


Ülemaailmset Nutella päeva tähistati esmakordselt 2007. aastal.


Maiusta ka sina, aga mõõdukalt! Nutellas on endiselt palju kaloreid, suhkrut ja rasva...


You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate