No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

11. juuni - Rahvusvaheline ilvesepäev

by - esmaspäev, juuni 10, 2024



Ilves on keskmise kasvuga kasslane, kes eelistab metsakodu, ilves on öine üksildane kass, kellele meeldib jahtida nii küülikuid kui ka teisi närilisi või mõnikord ka väikeseid hirvi. Nende tabamatute kasside eluiga on looduses umbes 17 aastat ja vangistuses umbes 20 aastat ning nende karvkatte värvus võib varieeruda olenevalt kliimast, milles nad elavad.

Euraasia ilves elab Euroopa kesk- ja idapiirkondades, ibeeria ilvest aga Edela-Hispaanias ning mõlemat peetakse väljasuremisohus. Põhja-Ameerikas on mõned kasside sugulased kanada ilves ja kiisk, kuid nende populatsioone peetakse stabiilseks ja neid ei ohustata.

Rahvusvahelise ilvesepäeva ajalugu

Jahipidamise, elupaikade kaotamise ja röövloomade arvukuse tõttu on ilvesel olnud viimase 150 aasta jooksul väga raske ellu jääda.

Alates 1970. aastatest hakati looduskaitseprojektidega tuvastama ilvese populatsioonide kahanevat suurust ja euraasia ilves oli esimene alatüüp, mis taasasustati ja kaitsti. Mitu aastat hiljem tuvastati ka ibeeria ilves, kes on ohustatud ja sattus kaitse saamiseks ohustatud nimekirjadesse.

Kuigi praegu tundub, et ilveste populatsioon kasvab, vajavad nad endiselt abi.
Rahvusvaheline ilvesepäev on siin, et tutvustada neid kasslasi ja tõsta teadlikkust.
 


You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate