No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

14. juuni - rahvusvaheline vannipäev

by - neljapäev, juuni 13, 2024


Kui mõelda ülimatele lõõgastavatele kogemustele, mis on peaaegu tasuta, siis üks esimesi asju, mis meelde tuleb, on pikk ja kuum vannis leotamine.

Lõppude lõpuks on inimesed seda teinud sajandeid! Uuringud näitavad, et hea leotamine võib leevendada valusaid lihaseid, suurendada ajujõudu, lõdvestada veresooni, parandada verevoolu ja võib muuhulgas põhjustada ka meeleolu reguleerivate hormoonide, nagu serotoniini, sisalduse suurenemist ajus.
Tõenäoliselt peaksime alustama ka sellest, et rahvusvaheline vannipäev ei ole ainus päev aastas, mille peaks vannitama.

Rahvusvahelise vannipäeva ajalugu

Legend räägib, et 14. juunil avastas Kreeka matemaatik, teadlane ja õpetlane Archimedes vannis käies, et objekti mahtu saab täpselt mõõta, kui vette sukeldatakse! Suutmata oma elevust selle avastuse üle ohjeldada, hüppas Archimedes vannist välja ja karjus: "Eureka, Eureka!" kui ta jooksis mööda Kreekas Syracuse tänavaid. Kuna Archimedese täpne sünnikuupäev oli teadmata, valiti mälestuspäevaks päev.. 14. juuni.

Kuidas see kuupäev määrati? Vana-Kreeka legend ütleb, et see oli täpselt nädal enne suve algust... tol ajal oli kalender astronoomiline ja aastaajad määrati Maa pöörlemistelje 23,5-kraadise kalde tõttu ümber päikese orbiidi. Suvi algas (siis ja täna) 21. juunil, seega nädal enne on 14. juuni ja see kuupäev oligi.

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate