No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Karulauk - raviomadustega maitseroheline

by - teisipäev, märts 04, 2014


Juba ammustest aegadest on peetud teda üheks populaarsemaks kevadiseks maitsetaimeks. Pole ka midagi imestada – karulauk on rikas vitamiinide poolest (eriti C-vitamiin ja karotiin), sisaldab ka eeterlikke õlisid ja fütontsiide, parandab toitude maitset.

Karulauk, ladinakeelse nimetusega Allium ursinum, on söödavatest taimedest üks esimesi kevadekuulutajaid. Karulaugulehtede väärtus seisneb suures koguses C-vitamiinis - karulaugus on 10-15 korda rohkem C-vitamiini kui sidrunis. Küüslaugumaitselised vitamiinirikkad karulaugulehed sobivad ideaalselt salatisse, pestosse, maitsevõisse, aga ka suppide, pasta-, riisi- ja kartulitoitude maitsestamiseks.
RAVIOMADUSTEGA MAITSEROHELINE.
Karulauk on mitmeaastane vürtsikas rohttaim liilialiste sugukonnast. Ta moodustab umbes 1 cm jämedusega pikenenud sibula ja 15-35 cm pikkuse kolmekandilise varre mis on ümbritsetud kuni aluseni piklike, 3-5 cm pikkuste teravdunud tipuga lehtedega.
Õitseb suve algul, moodustades tiheda poolkeraja õisiku, milles on pisikesed kaunid valged õied, mis kevadises lillepeenras näevad ilusad välja. Toiduks tarvitatakse tema lehti koos rootsudega, harvem sibulaid ja õisikuid. Need on pikantse nõrga küüslaugumaitsega.
Õige aeg karulaugu lehtede korjamiseks on aprilli- ja maikuus, mil taim veel ei õitse. Tasub olla ettevaatlik, kuna karulaugu lehed sarnanevad mürgiste maikellukese lehtedega; karulaugu saab kindlaks teha tugeva küüslaugulõhna järgi.
Karulaugus on palju bioloogiliselt aktiivseid aineid, nt C vitamiini (150 mg%), fütontsiide, saponniide, orgaanilisi happeid, eeterlikke õlisid.

Karulaugu lehtedel on mitmeid raviomadusi, samuti saab karulauku süües ennetada haiguseid. Karulaugulehti on kasutatud rahvameditsiinis skorbuudi (C-vitamiini vaegus) raviks. Kuna suured C-vitamiini doosid aitavad leevendada palavikku ja külmetushaiguseid, kasutatakse karulauku ka nende raviks. Karulauku kasutatakse veel ateroskleroosi, kõrge vererõhu ja kõhuhädade korral. Karulauk on organismi puhastava toimega, mis aitab rohke tarbimise korral organismil vabaneda nii pärmseenest kui ussnugilistest. Karulauk on isu tõstva toimega. Karulauk ei sobi inimestele, kel on maohaavandid.

Teadmiseks
Karulaugu kasvukohad on põhiliselt Põhja- ja Lääne-Eesti niisked salumetsad, samuti kasvab karulauku saartel. Oluline on teada, et karulauk on III kaitsekategooriasse kuuluv looduskaitsealune taim. III kaitsekategooriasse on looduskaitseseaduse järgi arvatud liigid, mille arvukust ohustab elupaikade ja kasvukohtade hävimine või rikkumine ja mille arvukus on vähenenud sedavõrd, et ohutegurite toime jätkumisel võivad nad sattuda ohustatud liikide hulka. Kui I ja II kategooria kaitsealuste taimede korjamine on seadusega täielikult keelatud, siis karulauku kui III kaitsekategooriasse kuuluvat taime on keelatud hävitada ja loodusest korjata ulatuses, mis ohustab liigi säilimist selle elupaigas. Oma pere tarbeks kimp karulaugulehti korjata ei ohusta liigi püsimist ning on kooskõlas õigusnormidega. Poes müüakse ka karulaugu seemneid, millest saab sobivas kasvukohas ise karulaugutaimi kasvatada.
Kui tahad karulauku ise aias kasvatada, loe lisaks - seemnemaailm.ee


Allikad -www.seemnemaailm www.bioneer.ee

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate