No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

KÕHUKINNISUS

by - neljapäev, märts 13, 2014








Kui teil pole üle kahe päeva kõht korralikult läbi käinud, võib rääkida kõhukinnisusest - ebameeldivast, kuid kaunis levinud seisundist, mis vaevab eriti tihti vanemaid inimesi.
Kõhukinnisuse peamised põhjused on pikaajaline sõit ning harjumuspäraste tingimuste või elurütmi muutus. Mõnedel inimestel võib seda põhjustada roojamissoovi pidev mahasurumine: mõnikord pole võimalik tööd katkestada, teinekord ei taheta huvitavat raamatut pooleli jätta või ollakse lihtsalt laisk. Kõhukinnisus võib olla ka mingi haiguse sümptom: tihti tekib see soolestiku loiduse korral, ent võib kaasneda ka mao-, sapiteede ja naiste suguelundite haigustega, endokriinsete häirete ning neuroosidega. Ravi ei olene seega mitte ainult kõhukinnisuse tüübist, vaid ka põhihaiguse iseloomust.
· Kui teil on kõht kinni, jätke oma ratsioonist ajutiselt välja gaaside teket suurendavad toiduained, nagu õuna- ja viinamarjamahl, kaunviljad, sibul, küüslauk, redised, võitaigen, rasvane liha, shokolaad ning kartuli- ja riisiroad.
· Kasuks tulevad kiudainerikas toit (must leib, toored ja keedetud aedviljad, tatar ja hirss), orgaanilised happed (hapupiim ja hapud puuviljad), nisukliid, või ja taimeõli, samuti suitsutatud ja keedetud liha. Olgu öeldud, et külm toit soodustab rohkem soolestiku tühjenemist. Kasulik on kuivatatud ploomide tõmmis.
· Hommikul tühja kõhuga on soovitav juua külma vett või puuviljamahla, millele lisatakse vajaduse korral ½-1 tl karlsbaadi soola.
Rahvameditsiinis kasutatakse kõhukinnisuse vastu järgmisi vahendeid.
· Juuakse 10 päeva jooksul värske kartuli mahla.
· Võetakse 3 korda päevas enne sööki 1/3 klaasi võilillejuuretõmmist. Selle valmistamiseks valatakse 2 tl juurtele klaasitäis külma keedetud vett ja lastakse 8 tundi tõmbuda.
· Võetakse võrdsetes kogustes leedripuuõisi ja türnpuuvilju, valatakse 1 spl peenestatud segule klaasitäis keeva vett, keedetakse 10 minutit, jahutatakse, kurnatakse ning juuakse hommikul ja õhtul klaasitäis.
· Võetakse 3 korda päevas 2 tl aaloemahla.

    Vaata ka teisi haigusi - 60-haigust-ja-nende-ravi-maarohtudega          

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate