No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

16 taaskasvatatavat juur- ja köögivilja, ehk ühelt taimelt 2 saaki.

by - esmaspäev, veebruar 10, 2014








Taaskasvatatavad juur- ja köögiviljad, ehk ühelt taimelt mitu saaki.
Otsid viisi kuidas saada enamat oma aiasaadustest? Soovid, et su toiuduained on parasiitide ja kemikaalide vaba? Siin on lahendus- kasvata ise olemasolevatest juur-ja köögiviljadest.
Ei ole midagi paremat kui süüa oma aiasaadusi ning on olemas palju toidu aineid mida saab taaskasvatada , mis tavaliselt leiaksid oma tee prügikasti või kompostihunnikusse.
Taaskasvatus on väge lihtne... kui tead mida teha.
Ainus mida peab meeles pidama on see et “vanema” kvaliteet määrab “lapse” kvaliteedi. Nii et kui vähegi võimalik kasuta kodumaist toorainet, et tagada kemikaalide ja parasiitide vaba uus taim.

Porrulauk, roheline sibul, tali sibul ja fenkoli:

Saad kasutada kasutatu taime juure tippu või siis võid osta mõned taimed just kasvatamise eesmärgil.

Aseta juur veega täiedtud klaasi ja aseta päikeseküllasesse kohta. Roheline osa taimest jätkab kasvamist niiviisi. Kui on vaja rohelist sibulat näiteks toidu jaoks, lihtsalt lõika kääridega roheline osa ära kuid jäta juure osa vette. Juur jätkab kasvamist. Vett tuleks nädalas korra vahetada ning sel moel ei pea sa enam kunagi rohelist sibulat, fenkolit, porrulauku või talisibulat ostma.
    
Sidrunhein

Sidrunhein kasvab samamoodi nagu muru, tuleb vaid valge juure osa veega täidetud klaasi asetada (enne tuleb roheline osa ära lõigata) ja päikseküllasesse kohta paigutada. Umbes nädala pärast hakkavad uued rohelised lehekesed ilmuma. Istuta sidrunhein mullaga töidetud potti ning aseta õue päikese kätte. Kui lehed on umbes 30 cm pikkused, lõika niipalju kui vaja on toidu jaoks ja jäta ülejäänud edasi kasvama.

Varsseller, Hiina kapsas, lehtsalat

Sarnaselt porrulaugule kasvavad ka need taimed juurest. Täida sügav kauss veega ja aseta juure osa vette. Kord nädalas pihusta taimede lehti et need niisked hoida. Paari päeva möödudes hakkavad uued lehed ilmuma ning nädala möödudes istuta taimed mulda. Uued lehed jätkavad ilusti kasvamist ning paar nädala pärast võib ka teine taim juurde kasvada.
Alternatiivselt saab vee osa vahele jätta ja taime kohe mulda pista, sel juhul aga tuleb pinnas aga väga niiske hoida kuni esimesed lehekesed hakkavad ilmuma.

Ingver

Ingverit on väga lihtne kasvatada, lihtsalt aseta ingver mulda aga nii et need pisikesed “nupukesed” jääksid üles poole. Ingverile meeldib kaetud päiksesevalgus ning soe ja niiske keskkond.
Varsti hakkavad uued juured ja võsukesed kasvama ning vajaduse korral void taime mullast välja tõmmata ja uue taime eemaldada vana küljest ning uue taime taas mulda istutada.

Kartulid

Taaskasvatades kartuleid saab säästa suurel hulgal raha kuna ei ole vaja uusi osta vaid piisab vanadest
kartulitest millel on idud tekkinud. Vali kartul millel on tugevad idud ja lõika umbes 5 cm suurusteks tükkideks veendudes et igal tükil on üks või kaks idu. Jäta tükid päevaks või paariks toa temperatuurile seisma et lõigatud kohtadest kartul kuivaks. See on vajalik selleks et kartul ei läheks mädanema pärast istutamist ning et uued võrsed saaksid võimalikult palju toitaineid .
Kartuli taimedele meeldib toitaine rikkalik pinnas, mistõttu oleks soovitatav komposti muld tavalise mullaga ära segada enne kui istutama hakata. Karulid tuleks umbes 20 cm sügavusele istutada, nii et idud jääksid ülespoole. Kata kartulid 10 cm ja jäta ülejäänud 10 cm tühjaks. Niipea kui uued võrsed hakkavad ilmuma, lisa veidi mulda juurde ning kui võrsed juba tugevamaks muutuvad tee mullast mättaks taime ümber, et kasvamist toetada.
Aseta juur veega täiedtud klaasi ja aseta päikeseküllasesse kohta. Roheline osa taimest jätkab kasvamist niiviisi. Kui on vaja rohelist sibulat näiteks toidu jaoks, lihtsalt lõika kääridega roheline osa ära kuid jäta juure osa vette. Juur jätkab kasvamist. Vett tuleks nädalas korra vahetada ning sel moel ei pea sa enam kunagi rohelist sibulat, fenkolit, porrulauku või talisibulat ostma.

Küüslauk

Piisab vaid ühest küüslaugu küünest et uut taime kasvatada- pane küüslaugu küüs mulda, nii et juur oleks allpool ning aseta päikese küllassesse kohta. Küüslauk kasvatab iseseisvalt uued juured. Kui uued võrsed ilmuvad, lõika need ära ja küüslauk hakkab mugulat kasvatama.

Sibul

Sibul on üks lihtsamaid juurvilju mida saab taaskavatada. Lihtsalt lõika sibulalt juur ära, pane päikese kätta ning kata mullaga. Kasta sibulat regulaarselt. Sibulale meeldib soojem kliima, kuid kui elad jahedamas kliimas, istuta sibulad potti ja too tuppa kui jahedamaks läheb. Sibulaid regulaarselt kasvatades ei ole vajadust neid enam poest osta.

Maapirn

Maha istutades hakkab maapirn võrseid ajama sarnaselt tavalisele kartulile. Kata enamus või pool maapirnist õrna mulla kihiga kuid vali päikseküllane koht istutamiseks. Umbes nädala jooksul peaksid hakkama uued võrsed ilmuma. Kui uued võrsed on umbes 10 cm pikkused, kaeva nad üles ning istuta uuesti maha , jättes iga taime vahele umbes 30 cm ruumi. Maapirn kasvab aeglaselt, võtab umbes 4 kuud aega et valmis saada. Selle nelja kuu jooksul hoia oma silm neil peal, kuna nälkjad armastavad maapirni.
Maapirni taaskasvatades eelista kohalikku toodangut, kuna välismaalt imporditud maapirnid on keemiaga üle pritsitud et nad ei hakkaks transportides kasvama.

Seened

Seeni saab paljundada pisikutest, kuid nad on ühed raskesti kasvatatavaid taimi. Neile meeldib niiske toitainete rikas pinnas , kuid peavad teiste hallitusainetega võitlema et ellu jääda. Kuigi see ei ole seente ideaal keskkond, jahedamas keskkonnas on seentel ellu jäämis võimalus suurem kui teistel hallitusainetel.
Sega omavahel compost ja tavaline muld lillepotis, et oleks kergem seente asukohta muta vastavalt sooja vajadusele. Kõige ideaalsem oleks filtreeritud päikesevalgus päeval ja jahedam temperatuur õhtul/öösel.
Eemalda seenelt pea ja pane seene jalg mulda nii et pealt ei oleks mullaga kaetud. Õige kasvutingimuste juures peaks seen kasvatama uue pea. Kui aga kasvutingimused ei ole õiged, läheb seen paari päevaga mädanema.

Ananass



Selleks et ananassi kasvatada tuleb ananassi pea noaga ära lõigata ( sealt kust rohelised lehed hakkavad) ning veenduda et viljaliha ei oleks lehtede juures. Ettevaatlikult eemalda lehed kuni näed väikeseid valgeid juurekesi. Ei ole vaja kõiki lehti eemaldada, vaid piisab umbes 2.5 cm’st.
Istuta anananass sooja ja hea veeäravooluga potti. Alguses tuleks taime regulaarselt kasta, hiljem aga piisab ühest korrast nädalas. Paari esimese kuu jooksul näed ilusti kuidas ananass kasvab, kuid alles 2-3 aasta pärast saad oma töö vilju maitsta.

Vaata ananassi kasvatamise kohta videot siit

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate