No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

17. KÖHA

by - laupäev, veebruar 15, 2014


Kui teid hakkab vaevama köha, püüdke sellest kiiresti jagu saada. Selleks tuleb kõigepealt välja selgitada köha iseloom. Kopsuarstid soovitavad järgmist.
Külmetuse korral on köha esialgu kuiv, ent muutub järk-järgult märjemaks ning rögarohkemaks.
Sellisel juhul võite hakkama saada mikstuuride ja tablettideta. Ärge hakake kohe antibiootikume võtma, vaid proovige rahvalikke vahendeid.
· Jooge rohkesti sooja piima, millesse on segatud mett või soodat. Head on ka pärnaõie-, alteejuure-, paiselehe- ja punetee.
· Tehke endale sinepivanni.
· Hingake sisse keedetud kartulite sooja auru. Inhalatsiooniks sobib ka tavaline keev vesi, kusjuures protseduur peaks kestma 10-15 minutit. Parem ja ohutum on muidugi inhalaator, mis parandab haige koha vereringet, aitab lümfotsüütidel sinna ligi pääseda, suurendab nõndaviisi limaskesta kaitsevõimet ning takistab põletiku levimist.
· Tehke küüslauguinhalatsiooni. Pange käepärast 10x40 cm suurune marli, puistake sellele 5-10 peeneks riivitud küüslauguküünt, laotage riidetükk kuiva teekannu põhja ning hingake kannutilast küüslaugulõhna 10 minutit sisse. Niiviisi saate paari päevaga köhast lahti.
Viirusinfektsiooni puhul kannatavad samuti sageli ülemised hingamisteed, tekib rohke rögaeritus, koha on paukuv, valulik ja hootine, haigel matab hinge.
Sel puhul tuleb appi võtta koduapteek.
On hea, kui seal leidub selliseid röga lahtistavaid preparaate nagu bromheksiin ja bronholütiin, mida tuleb võtta vastavalt juhendile.
Pakume välja ka mõned rahvalikud retseptid.
· Kloppige kahe supilusikatäie peensuhkru ja lusikatäie rummiga lahti kaks munakollast ning jooge sellist segu hommikul tühja kõhuga.
· Segage kaks teelusikatäit mett sama suure koguse koorevõiga, kahe toore munakollase ja teelusikatäie jahuga ning võtke seda rohtu 3-5 korda päevas.
· Tehke hingamisharjutusi. Piisab, kui puhute täis mõned värvilised õhupallid: tuju paraneb ja haigus möödub kiiremini.
Allergiline köha on enamasti kuiv, sage ja hootine ning tugevneb tavaliselt öösiti.
· Sellise ootamatu köhahoo puhul aitavad arstide soovitatud antihistamiinsed preparaadid.
· Leeliselise inhalatsiooni tegemiseks lahustage klaasitäies vees teelusikatäis soodat, valage teekannu, ajage keema, võtke siis kann tulelt ja hingake tila kaudu auru sisse, hoidudes end seejuures kõrvetamast. Sooda võib asendada borzommiga - see leeliseline vesi aitab röga välja köhida. Soojendage seda ja hingake auru sisse.
Ärge lükake oma tervise eest hoolitsemist homsele, vaid käige kindlasti ära allergoloogi juures. Seal tehakse teile spetsiaalsed uuringud ning selgitatakse vereanalüüsi ja nahaproovide põhjal välja allergeen.
Allergiat võivad põhjustada kodune tolm, koduloomade karvad ja isegi kalade kuivtoit.

Vaata ka teisi haigusi - 60-haigust-ja-nende-ravi-maarohtudega

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate