No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Kartul- mitte ainult söömiseks.

by - teisipäev, veebruar 18, 2014


Eestisse jõudis kartul, esialgu mõisatesse, tõenäoliselt Saksamaa kaudu 18. sajandi keskpaiku. Siis sõid aadlikud seda tooreltki, pidi tekitama suguiha.
Kartul on võimeline rahuldama põhiosa meie C-vitamiini vajadusest peaaegu kuni kevadeni, eriti kui on tegemist hilisemate sortidega, need on vitamiinirikkamad.
Kartul, kaasa arvatud kartulimahl, tugevdab keha ja vaimu. Kartulimahla koduseks valmistamiseks pakutakse ka õpetus: toored kartulid pestakse, kooritakse õhukeselt, riivitakse tavalise köögiviljariiviga või aetakse läbi hakkmasina. Saadud massi kurnatakse läbi marli või hõreda riide, sealjuures pigistades või pressides. Mahl valmistatakse harilikul toatemperatuuril vahetult enne tarvitamist. Terveks päevaks mahla valmis teha ei ole soovitav, sest seismisel läheb see hapuks ja tärklis sadestub.
Kartulimahl on suurepärane põletikuvastane vahend.Ta on abiks kui on artriit ja muud põletikulised haigused,valud, eriti liigesevalu ja seljavalu.
Kartulimahl on väga aluseline ja aitab haiguste puhul(ka ennetamine) nagu südame-veresoonkonna haigused ja isegi vähk.
Kartulimahl aitab ekseemi ja isegi akne puhul.
Kartulimahl aitab teil kaalust alla võtta.Selleks on vaja
1 tass kartulimahla, hommikul enne hommikusööki ... ja õhtul 2-3 tundi enne magamaminekut. Kui kartulimahl ei maitse nii väga teile,siis seda segada teiste mahlade nagu porgandimahlaga ja lisada võib ka mett.
Kartulimahl teeb imet podagra haiguse puhul ... viies kehast välja kusihappe.
Kartulimahl alandab kolesterooli ja parandab tervislikku seisundit.
Kartulimahl toimib hästi nagu detox.Kui soovid puhastada maksa ja sapipõit, siis tasub proovida kartulimahla tervistavat jooki.
Ja kartulimahla on kasutatud Jaapanis ja mujal maailmas, hepatiidi raviks ja nad ütlevad,et see on olnud edukas.
Lisaks on kartulimahl ka kasulik nahal olevate plekkide eemaldamisel.

Kartulit tarvitatakse toiduks üldtugevdava vahendina paljude haiguste puhul, varjatud vitamiinivaeguse, suure füüsilise ja vaimse koormuse ning raseduse puhul. Igasugusel kujul on kartul tarvitatav ka haigustest, sh mürgistustest põhjustatud organismi intoksikatsiooni korral. Soovitatakse ka kartulimahla, mis puhastab organismi kiiresti ainevahetuse jääkidest, kui samal ajal pidada ranget dieeti (täielikku ajutist loobumist lihast ja kalast). Niisugust dieeti võiks endale lubada iga üle keskea inimene kaks korda aastas kolmenädalaste tsüklitena. Mahla päevanorm on sel juhul 0,5 l (maitse parandamiseks võiks see olla segus porgandimahlaga, millel samuti raviomadused).
Süsivesikuterohke kartuli seedimisel inimese seedeorganites kiireneb serotoniini-ainevahetus. Serotoniin toimib aga inimajus teatavasti meeleolu tõstvalt. Tõhusam on kartuli meelt värskendav ja stressi tõkestav mõju, kui seda süüa näiteks koos teraviljatoitude ja/või aedviljadega. Masenduse puhul peetakse kasulikuks süüa näiteks täisteraleiba keedukartulite ja tomativiiludega.
Pea ja kael. Kartulimahl, eriti koos porgandi- ja sellerimahlaga, alandab kilpnäärme ületalitlust. Mahla tuleks juua päevas 0,5 l, jättes raviajaks menüüst välja liha- ja kalatoidud.
Rahvameditsiin soovitab värsket kartulimahla ka pidevate peavalude korral. Juua 0,5 kl 3 korda päevas, esimene doos hommikul tühja kõhuga, teine pool tundi enne lõunasööki ja kolmas 3 tundi enne magamaminekut. Pärast kahenädalast ravikuuri teha 5–6-päevane paus, seejärel protseduuri korrata. Nüüd tuleb aga mahla võtta vaid 1/4 kl korraga.
Paistes (turses) silmalaugude või väsinud silmade puhul riivida kartul, panna marlitüki sisse ja asetada silmadele. Kompress eemaldatakse veerand tunni pärast, lauge ja silmaümbruse nahka tuleks määrida ettevaatlikult kreemiga.
Rahvaravi kogemuste põhjal pidavat samasugune kompress võimaldama parandada ka lapse kuulmist. See kompress pannakse talle ööseks mõlema kõrva taha.
Hingamisteed, külmetushaigused. Ülemiste hingamisteede, ka nina- ja ninakõrvalurgete haiguste puhul soovitatakse sisse hingata kartulikeeduauru, eelnevalt vette pisut soola lisades. Sobib ka köha puhul, kuid siis soovitatakse soolata keeduvett.
Angiini (kurgumandlite põletiku) ja larüngiidi (kõripõletiku) raviks keeduauru sissehingamisel tuleks vette panna pisut soodat. Kurguvalu puhul soovitatakse ka moodust, et pakime koorega keedetud sooja kartuli marli vahele, vajutame puruks ja asetame ettevaatlikult kaelale, täpsemalt – kõrile. Hoiame jahtumiseni.
Rohke piimaga tehtud kartulipuder pidavat aitama bronhide spasmide (krampide) vastu.
Süda, veri, veresooned. Kartul mõjub hästi südame-veresoonkonna tegevusele. Ta vähendab halva kolesterooli sisaldust veres ja toimib ennetavalt ateroskleroosile.
Kartulimahl alandab ka vererõhku. Jooge seda päevas 3 korda 0,5 kl. Kasulik on süüa ka koorega küpsetatud kartulit.
Veel üks moodus kõrge vererõhu alandamiseks. Võtke 4–5 kartulit, koorige, koored peske hästi puhtaks, valage üle 0,5 l veega ja keetke 15 minutit, pärast jahtumist kurnake. Seda koorte keeduvett tuleb juua korraga 1–2 klaasi pool tundi enne sööki.
Suhkruhaiguse puhul soovitatakse juua kartulimahla 0,5 kl päevas kas enne hommiku- või õhtusööki. Kartulite söömisest on kasu ka isheemiatõve korral.
Siseorganid, seedimine. Kartul on hea dieettoit mao- ja soolehaiguste ning ainevahetushäirete all kannatavatele inimestele.
Ülihappesusega gastriidiga (maokatarriga) tarvitatakse kartulit igasuguse toiduna. Soovitatakse juua ka värsket kartulimahla 1/3 klaasi 3 korda päevas enne sööki.
Mao ja kaksteistsõrmiku haavandtõve raviks nähakse ette seda mahla juua 1/2–3/4 kl 2–3 korda päevas 30–40 min enne sööki. Sobib kasutada ka koos porgandi- ja/või sellerimahlaga.
Kõhukinnisuse esinemisel soovitatakse kartulimahla päevas 1/2–3/4 klaasi. Kartulimahl normaliseerib ka mao happesust, reguleerib soolestiku ja üldse seedetegevust, vaigistab kõrvetisi ja kõhupuhitust.
Kõrvetiste puhul aitab tihti ka toore kartuli närimine viie minuti jooksul ja söömisel tekkinud sülje neelamine, kartuli enda võib välja sülitada.
Kartuli keeduvee auru kohal istumisega on püütud leevendada ka põiepõletikku.
Luud-liigesed, lihased. Liigesepõletike puhul teha mähis riivitud kartulist.
Osteokondroosi (luukõhre mandumise) korral aitab valuvaigistav kompress meelisandiga, mida hoida haigel kohal 1,5–2 tundi.
Käte ja jalgade tursete raviks koorida ja riivida mõni kartul, mass määrida tursunud kohtadele ning kotiriidetüki või muu jämedast materjalist riidetükiga kõvasti kinni siduda.
Kartulimahl, eriti segus porgandi ja/või sellerimahlaga, aitab närvihaiguste, näiteks ishiase (närvivalu puusas või istmikus) vastu.
Reumaatikutele ja ka oma tervisest hoolijatele soovitatakse igapäevaselt kartulijooki. Kartulid hoolikalt pesta ja lõigata viiludeks, panna keevasse vette ja lisada paar tükki juursellerit. Maitsestada võib majoraani või liivateega. Keeta 20 min, korjates vahepeal vahukulbiga vahtu. Kurnata ja juua enne hommikusööki 1 tass. Kui tahetakse kindlat tulemust saavutada, võib juua päevas 2–3 tassi kuu aja jooksul.
Keha välispind. Riivitud värsket kartulit panna kompressina põletustele, sh päikesepõletustele, ka väiksematele põletushaavadele, kinni siduda õhku läbilaskva sidemega. See mähis vähendab valu ega lase tekkida põletikul. Samasuguseid mähiseid tehakse ka ägedate nahapõletike jt nahahaiguste ravil, need mõjuvad rahustavalt ja jahutavalt, kaotavad sügelemise ja kuivatavad märguvaid ekseeme. Kompressiks kaetakse marlitükk 0,5–1 cm paksuse ühtlase kihiga ja asetatakse haigele nahapiirkonnale. Mähist vahetada 4–6 korda ööpäevas.
Kartulimask: keeta 1 suur kartul vähese piimaga, muljuda puruks ja määrida jahtunud puder näole. See võtab kohe ära väsimuse ja silub kortsud.
Keedetud kartuli koorega on ravitud mädaseid paiseid. Koor koos vähese sisuga panna paisele ja siduda kinni.
Toore kartuli koor riivida ja panna soolatüükale, kinnitada plaastriga.
Kartulimahl on kasulik nahal olevate plekkide eemaldamisel.


You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate