No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

GLAUKOOM ehk roheline kae

by - esmaspäev, veebruar 24, 2014




See laialt levinud ja tõsine silmahaigus seisneb silmasisese rõhu tõusus, mille tõttu kannatab nägemine: vaateväli aheneb, nägemisteravus väheneb ning inimene võib pimedaks jääda. Esialgu tõuseb silmasisene rõhk vaevumärgatavalt ja ainult aeg-ajalt, enamasti hommikul. Väliselt on silm seejuures täiesti normaalne, ei valuta ega puneta, sellepärast ei panda ühe silma haigestumist sageli tähelegi.
Mõnikord tõuseb rõhk mõõdukalt ja saavutab ainult aegajalt kõrgema taseme. Silmad hakkavad veidi punetama ja silmamuna tundub valulik. Haigel on silme eest udune ja ta näeb valgusallika ümber mitmevärvilisi ringe, mis ei kao ka pärast silma hõõrumist. Niisuguse seiskunud tõusu puhul suureneb rõhk esialgu harva ja lühikeseks ajaks 10-15 minutiks, kusjuures vahepeal on nägemine normaalne. Edaspidi hakkab silmasisene rõhk paraku tõusma järjest sagedamini ning teised haigustunnused ilmnevad üha selgemini.
Glaukoomi ravitakse rohtudega, mida määrab silmaarst. Sel ajal tuleb vältida igasugust erutumist ja hoiduda end üle väsitamast. Magada on vaja vähemalt kaheksa tundi ööpäevas. Igapäevaseid toimetusi tehes on soovitav vältida asendeid, mille puhul veri valgub pähe. (Haigel pole lubatud pühkida ja pesta kummargil olles põrandaid, pesta end kuumas saunas ja võtta leili, kanda raskusi jne.) Vedelikutarbimist tuleks vähendada kuue klaasini ööpäevas ning pidada võimaluse korral piima- ja taimedieeti. Alkohoolsed joogid ja suitsetamine on haigele keelatud. Kahjulik on viibida pimedas või hämaras ruumis, sest siis silmaterad laienevad ja silmasisene rõhk võib tõusta. Samal põhjusel ei maksa vaadata liiga palju televiisorit, töötada arvutiga ning tegelda fotograafia ja muu säärasega. Lugemine ja käsitöö on kasulikud, sest pilk on siis suunatud lähedale ning silmaterade ahenedes silmasisene rõhk langeb.
Rahvameditsiinis on glaukoomi ravitud järgmiste vahenditega.
· Salvrätti niisutatakse veega pooleks tembitud vereurmarohumahlas ja pannakse nii katarakti kui glaukoomi puhul kaks korda päevas haigele kohale (kuid mitte haigushoo ajal).
· Järgmist ravimit valmistatakse maikuus korjatud taimedest. Pool klaasi nõgeseid ja teelusikatäis maikellukeseõisi segatakse ühe supilusikatäie veega, lastakse 9 tundi pimedas kohas tõmbuda, lisatakse pool teelusikatäit söögisoodat ja pannakse saadud segu kaks korda päevas silmale.
· Glaukoomi vältimiseks võib määrida ülemisi silmalauge enne magamaheitmist mee ja vee (1:1) seguga.

  Vaata ka teisi haigusi - 60-haigust-ja-nende-ravi-maarohtudega     

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate