©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Kasemahl on elueliksiir.

by - laupäev, veebruar 22, 2014

 




Õige pea on käes aeg, kus kaskedes hakkab voolama maitsev ja tervislik mahl, mida sügavkülma pannes saab juua aasta ringi ja mis on kasulik nii sees- kui välispidisel kasutamisel.

Kasemahl on elueliksiir, mille koostisaineteks on loodus aeglaselt ja hoolikalt aastasadade jooksul valinud kõik vajaliku, et puu suudaks talvisest surmaunest taas elule ärgata ja kestma jääda. Kasemahla loomulik, mahe magusus ning puidu aroomained muudavad mahlajoomise inimestele naudinguks. Samas võib kasemahla maitse tänapäeva tehislike maitse-, värv- ning lõhnaainetega harjunud inimestele olla vägagi võõras. Seda enam on põhjust taasavastada side loodusega ning leida uusi maitseelamusi ning naudinguid.

Vanasti nimetati kaske tarkuse puuks

Sellele võiks tänapäevase seletuse leida kasemahlas sisalduv glutamiinhape, mis on vajalik närvisüsteemi tööks ja oluline suhkrute ja rasvade metabolismis. Glutamiinhappe sool - glutamaat on väga oluline neurotransmitter, olles tähtis õppimise juures ja mälestuste loomisel. Mõttetegevust soodustava kuuri tegemiseks soovitatakse juua kasemahla 21 päeva jooksul, igal hommikul klaasike tühja kõhuga.

Kõige kasulikum on mahla koguda märtsikuus peale esimest noorkuud. Et puud mitte kahjustada tuleb pärast kindlasti auk sulgeda! Ja veel - suhtu loodusse lugupidavalt! Ära unusta puu käest enne küsida, kas ta soovib oma mahla anda.

Kasemahlas sisalduvad taimsed mikroelemendid on inimorganismile kergesti omastatavad, meie keha suudab seal leiduva kiiresti ja tõhusalt ära kasutada.
Üks keskmine kasepuu võib anda terve kevade jooksul kuni 4 ämbritäit mahla.

Kasemahl mis on magus, õige pisut hapuka maiguline, võib aurustamise teel
tihenduda 60% suhkrusisaldusegasiirupiks, mis on värvuselt sidrunikollane ja paks kui mesi!
Kasemahl aitab organismis lahustada fosfaat- ja karbonaatsooladest moodustunud põiekivisid ning soodustab liigsete soolade eemaldamist organismist, ergutades neerude tegevust.
Ravikuuriks juuakse kasemahla enne sööki üks klaasitäis korraga kaks kuni kolm korda.

Et teada saada mahlade liikvele mineku ÕIGE aja algust, tuleb käia puu juures kontrollimas: murda väike oksake, ja kui murdekohta vähese aja jooksul mahlatilk ilmub, võibki puuri järele minna.
Mahlajooksmise algus ja lõpp ning intensiivsus sõltuvad suuresti ilmadest.
Kui mahlavõtmiseks puud valida, siis tuleks kõrvale jätta noored puud. Neile, millel tüve läbimõõt alla 20 sentimeetri, mõjuks “jooksutamine” kurnavalt.

Kasemahla saab koguda seni, kuni kased hiirekõrva lähevad, kõige maitsvamat mahla saab arukaskedelt. Eriti head mahla saab kuivemates ja kõrgemates paikades kasvavatelt kaskedelt.
Värskena püsib kasemahl külmkapis 2-3 päeva, kuid hapendatud ja konserveeritud kasemahla saab tarvitada aastaringselt.

Rahvameditsiinis on kasemahlast leitud abi paljude hädade vastu:
• Võitleb väsimuse ja stressiga.
• Värskendav toime, peletab näljatunnet.
• Leevendab peavalu.
• Väljutab liigseid sooli ja ergutab neerude tööd.
• Leevendab turseid, podagrat ja reumat.
• Parandab vereloomet.
• Kiirendab ainevahetust ja lahustab tselluliiti.
Kasemahla regulaarne kasutamine on omamoodi elustiil valik. On iga inimese otsus, kas kasutada tehniliselt valmistatud keemilisi jooke, milledes leiduvate toimeainete kontsentratsioonid on suured, kuid kõik materjalid on lisatud kunstlikult või valida ehe ning ainulaadne looduse oma toode.

*Tagamaks kasemahla ainulaadse maitse ja väärtuslike omaduste püsimise muutumatuna, säilitatakse mahl sügavkülmutatult. Joomiseks sulata mahl toatemperatuuril, hoia sulatatud mahla külmkapis. Kinnist plastpudelit ei sobi sulatada mikrolaineahjus.  Piimjas-hägusaks muutunud mahla maitse on muutunud, seda saavad nautida kääritatud mahla austajad.

Kasemahla limonaad

Kasemahl sobib hästi ka maitsva limonaadi tegemiseks. Vajalik 20 liitri mahla, 4-5 sidrunit, üks 50g pakk pärmi, väheke suhkrut või mett ja rosinaid.
Sidrunid tuleb puhastada ning pigistada neist välja kogu mahl kasemahla hulka. Seejärel tuleb sidrunid viilutada, pärm väheses mahlas lahustada, segada juurde suhkur ning kõik ained kasemahla sisse kallata.
Hoida 2-3 päeva jahedas kohas, siis kurnata ja pudelitesse villida.

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate