No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Taimed joovad meelsasti kohvi ja teed.

by - kolmapäev, veebruar 19, 2014

 

 

 

 

Kui teil jääb kannu teed või kohvi alles, siis võiks äraviskamise asemel kasta sellega taimi, sest nii toa- kui ka aiataimede jaoks on tegemist üsna kasuliku ning toitva väetisega.

Andmed näitavad, et inimesed kasutavad oma aias igal aastal rohkem kui 100 000 tonni keemilisi vahendeid, mis kujutab selget ohtu nii keskkonnale kui ka meie endi tervisele. Lisaks keemiliste ainete ohtlikkusele tekitavad pakendamine, transport ja pakendid omakorda ise jäätmeid. Hoopis parem mõte on säästa raha ja keskkonda sellisel viisil, et võtate kasutusele looduslikumad abinõud.
Kasutatud teelehed ja kohvipaks on mõned neist, mida saab kasutada väetisena ja ka osalt taimekahjurite vastu. Kõiki neid saab paigaldada otse mulla pinnale taimede ümber ja sellega vähendada muude kemikaale sisaldavate ainete lisamist ja kasutamist.
Kohvipaks sisaldab lämmastikku, fosforit, kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi ja väävlit, mis on kasulikeks toitaineteks lilledele, murule, põõsastele ja puudele. Kesksuvel vajavad taimed rohkem fosforit ja sügisel ehk talveks valmistumise ajal kaaliumi.
Veelgi kasulikum on segada kohvi- või teepaksu spetsiaalse kastmisveega. See on suurepärane vahend nii potitaimedele siseruumides kui ka õuetaimedele. Kasutada võib ka jahtunud teed või kannu seisma jäänud külma kohvi, mida enam juua ei soovi. Kohvikannu tuleks lisada vett nii palju, et kogu kohvipaks välja saaks. Nii pole tarvis teil kohvipaksu prügikasti visata või kanalisatsiooni valada.

Millega võib veel taimi kasta?

Vesi, milles on keedetud kartuleid või muna, sisaldab samuti palju toitaineid ja on seepärast suurepärased õuetaimede väetamiseks.
Ühtlasi on hea teha sellest kõigest kasulik harjumus ning kasutada kohvi- ja teejääke taimede kastmisel aastaringselt. Seega on oma looduslik väetis alati käepärast valmis, kui seda vajate. Teiseks alternatiiviks on koguda tee- ja kohvipuru, lasta sellel kuivada ning hiljem kasutada seda taimede ümber raputamiseks või kastmisvette lisamiseks.
Puistake kogutud kohvipaksu taimede ümber regulaarselt, sest kohvi lõhn on teatud määral kasulik võõraste kasside ning ka tigude ja sipelgate eemale hoidmiseks teie taimedest.

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate