No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

SEENHAIGUSED

by - neljapäev, veebruar 27, 2014



Seentõbede tekitajaks on taimeriiki kuuluvad mikroorganismid - pärmid ja seened.
Seenhaiguse põhjustatud ebameeldivuste nimekiri on aukartustäratavalt pikk:
· tuhmid paksenenud ebaühtlased ja murenevad varbaküüned, millel on kollakad plekid ja voldid;
· varbavahede punetus ja sügelemine;
· kestendamine, sarvkihi paksenemine, taldadele ja jalakülgedele tekkinud halvasti paranevad lõhed;
· rohked villid, mis purunedes laatuvad, kattuvad koevedelikuga, muutuvad põletikuliseks ning tekitavad palavikku ja halba enesetunnet.
Seentest aitavad kiiresti ja vaevata võitu saada nüüdisaegsed kohaliku toimega preparaadid, nagu seenevastased salvid, kreemid, lahused, pihustid ja puistepulbrid, mida müüakse apteegis. Tuleb üksnes teada, millises järjekorras neid kasutada.
· Määrige labajalgu, eriti küüsi, varbavahesid ja kandu seenevastase kreemiga ja puistake siis peale spetsiaalset pulbrit, mis imab niiskust ega lase tekkida villidel.
· Määrige küüsi ja nende ümber olevat nahka iga päev söögiäädikaga.
· New Yorgi meditsiinikolledzi seenhaiguste spetsialist Susan Levin soovitab puistata jalataldadele iga päev näpuotsaga soodat või segada see vähese veega puderjaks massiks ning määrida tallad ja varbavahed sellega kokku. Sama hästi mõjub soodat sisaldav hambapasta. Laske sel 15 minutit peal olla, peske siis maha ja hõõruge jalad hästi kuivaks.
· Küsige apteegist urotropiini ja talgi segu (1:1). See pulber ei lase seentel paljuneda, imab niiskust ja vähendab higistamist. Seente arengut takistab ka salitsüül- ja boorhappepulber: seened ei talu happelist keskkonda. Puistepulbri võite valmistada ka ise 10 g talgist ja 40 g tsinkoksiidist. Kanada spordiarst Glenn Copland soovitab lahustada 2 liitris soojas vees 4 tl soola ja hoida jalgu 5-10 minutit selles lahuses. Niisugust vanni tuleks teha jalgadele 1-2 korda päevas, sest soolvesi takistab seente kasvu, leevendab sügelust, pehmendab nahka ja suurendab paiksete seenevastaste vahendite toimet.
· Laske peotäis sibulakoori klaasi veega keema, soojendage veel 2-3 minutit, jahutage siis ning määrige jalgu 2-3 korda päevas keedusesse kastetud vati või marlitükiga.
· Sibulakoorekeedusega võite teha ka jalavanni.
· Määrige seenhaigusest kahjustatud nahka mitu korda päevas värskelt pigistatud aaloemahlaga ja laske sellel kuivada.
· Leotage jalgu soojas vereurmarohutõmmises. Selle valmistamiseks valage 100 g värskele või kuivatatud ürdile liiter keeva vett, laske 20 minutit tõmbuda, valage tõmmis pesukaussi, lisage sooja vett, nii et see kataks pahkluid, ja pange jalad 15-20 minutiks ligunema. Pärast kümmet protseduuri peaks seen kadunud olema.

  Vaata ka teisi haigusi - 60-haigust-ja-nende-ravi-maarohtudega       

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate