No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Miks on banaan kasulik?

by - pühapäev, veebruar 23, 2014




 







 Üks banaan katab hinnanguliselt 21,5% päevasest vitamiin B6 vajadusest ning 17% C-vitamiini vajadusest. Lisaks sisaldab see märkimisväärselt mangaani, kiudaineid ja kaaliumi. 

Banaan on tõhus vahend ja ravi kõrgvererõhu korral. Lisaks soodustab banaan kehakaalu alandamist ja organismi immuunsüsteemi tugevnemist.
Võrreldes tangainetes ja leivas olevate rohkete süsivesikutega on banaani suhkrud palju mitmekesisemad, neis leidub sahharoosi, fruktoosi, glükoosi, tärklist, pektiine, mis imenduvad verre kergesti, ja tselluloosi.
Viimast on banaanis küllaltki vähe, mis muudab selle võrreldes teiste puuviljadega kergemini omastatavaks. Need omadused teevad vilja väärtuslikuks toiduaineks haigetele pärast operatsiooni, kellel on tüsistusi (mädanikke), samuti ulatuslike põletustega ja onkoloogilistele haigetele, eriti
kemo- ja kiiritusravi ajal.
Ainult diabeetikud ei tohi banaane süüa, kuna neis sisaldub võrreldes fruktoosi ja glükoosiga liiga palju sahharoosi. Suhkrurikkuse ja nende kiire omastamise tõttu söövad palju banaane
sportlased enne võistlusi ja võistluste ajal. Pikamaa jalgratturid kaotavad väga kuumadel võistluspäevadel higistades rohke veega ka palju mineraale, mis annavad jõudu. Äraproovitud nipp sellistes oludes on süüa soola sisse kastetud banaane, see toit taastab energia väga kiiresti.
Banaan on suurepärane vererõhu alandaja. Katsealustel, kes sõid iga päev kaks banaani, langes vererõhk 10%. Tehti kindlaks, et banaanis on ühendeid, mis otseselt vererõhku mõjutavad. Need ühendid säilivad ka küpsetatud banaanis. Lisaks sellele soodustas see vee väljumist organismist ja kehakaalu alandamist, organismi immuunsüsteemi tugevnemist, kolesterooli alanemist veres. Banaane kasutatakse suu ja mao limaskesta põletike ravis, aitab veel unehäirete puhul ja rahustab närve.
Dieettoiduna on tähtis väikestele lastele, kuna tekitab harva allergiat. Seetõttu on banaan üsna populaarne tahke toit rinnalastele. Peale selle on banaan kasulik maovaevuste korral. Näiteks kõhulahtisuse puhul võib lapse üle viia spetsiaalsele dieedile, mis koosneb banaanidest, riisist, õunapüreest ja röstsaiast. Laste toidus kasutatakse aktiivselt banaanijahu ja -helbeid.

Täiskasvanutele soovitatakse organismi jääkainetest vabanemiseks, eriti pärast rohkeid sööminguid ja joominguid (nt pärast jõule) puhastusdieeti, mis vabastab kõhukinnisusest ja raskustundest maos. See kestab paar päeva, misjärel võib tunda end täiesti uue ja värskena. Pealegi on
see väga odav ning kergesti teostatav meetod, sest mitte midagi pole vaja spetsiaalselt valmistada.

Puhastusdieet
seisneb tavaliselt selles, et süüakse mingeid kindlaid puuvilju ja juuakse peale suures koguses mineraalvett. See on kõige parem moodus puhastada organismi mürkainetest, mida saame atmosfäärist, toidust ja kraaniveest.

Banaan sisaldab kolme naturaalset suhkrut: sahharoosi, fruktoosi ja glükoosi. Uuringud on näidanud, et kahest banaanist saadud energiast piisab 90-minutiliseks treeninguks. Pole siis ka ime, miks banaan on sportlaste nr. 1 puuvili.
Saadav energialaeng pole ainus, mida banaan meile pakkuda suudab. Banaan ennetab või suudab jagu saada mitmetest haigustest, seega kui banaan ei ole veel su päevamenüüs, siis on selleks viimane aeg.
Banaan aitab depressiooni vastu. Kuidas? Vastus seisneb selles, et banaan sisaldab trüptofaani (proteiin, mille keha muudab serotoniiniks), mis aitab pingest vabaneda, parandab tuju ning kokkuvõttes muudab su rõõmsamaks.
Banaan aitab parandada verevaesust ehk aneemiat, kuna banaani kõrge rauasisaldus kiirendab hemoglobiini toodangut verre.
Banaan aitab kõrge vererõhu puhul. Temas on palju kaaliumit ja vähe soola, mis teeb temast hea vererõhu alandaja.
Banaan aitab ka peavalu (pohmaka) puhul. Parim, kuidas peavalust lahti saada, on teha banaani-piima kokteil koos meega. Banaan rahustab kõhtu ja koos mee abiga parandab veresuhkru taset, samal ajal piim puhastab organismi.
Kui sul on kõrvetised, siis banaanil on looduslik happevastane efekt su kehale. Seega, kõrvetiste puhul söö banaani, see leevendab valu.
Uskumatu, aga sääsehammustust aitab leevendada banaani koor, kui koore sisepoolt hõõruda hammustuse kohale.
Banaaniga stressi vastu. Kaalium on eluliselt tähtis mineraal, mis aitab normaliseerida südame tegevust, saadab hapnikku ajju, reguleerib vee taset kehas. Kui me oleme stressis, siis ka meie ainevahetus on rikutud. Siin tuleb appi kõrge kaaliumi sisaldusega banaan.
Uurimused on näidanud, et süües regulaarselt banaani, väheneb oht surra südamerabandustesse 40%.
Kui otsida soolatüüka hävitamisel alternatiive, siis võite appi võtta banaani koore välimise poole ja see plaastriga asetada soolatüükale.
Kui võrrelda banaani näiteks õunaga, siis on banaanis 4x rohkem proteiini, 2x rohkem süsivesikuid, 3x rohkem fosforit, 5x rohkem vitamiini A ja rauda ning 2x rohkem teisi vitamiine ja mineraale

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate