No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

KONJUNKTIVIIT

by - reede, veebruar 21, 2014



Konjunktiviit on silma sidekesta põletik. See silmalaugude tagakülge ja osalt ka silmamuna eestpoolt katva limaskesta haigus, mida võivad põhjustada mikroobid, keemilised aine, ultraviolettkiirgus, kuumus ja prügi. Peale selle kaasneb silma sidekesta põletik ka mõnede ülahaigustega (leetrid, sarlakid jt).
Haiguse peamine tunnus on punetus, mis levib silma sidekestalt kogu silmamunale. Iseloomulik on ka limane või mädane eritis.
Haiged kaebavad hõõrdumistunnet, silmavalu, valgustundlikkust ja nägemismuutusi.
Raviks tuleb silma desinfitseerivate vahenditega (nagu nõrga kaaliumpermanganaadi- või boorhappelahusega) pesta.
Kroonilise sidekestapõletiku tunnused häirivad vähem kui äge põletik: sidekestad punetavad mõõdukalt, laugude sisepind on kobestunud, silmanurkadesse koguneb limast eritist.
Rahvameditsiin soovitab kasutada silma sidekesta põletiku korral järgmisi ravimtaimi.
· Kask. Valage 1 spl kaselehtedele või -pungadele 500 ml keeva vett, keetke 5 minutit, laske tund aega tõmbuda ja peske saadud vedelikuga silmi.
· Ristikhein. Laske 1 spl kuivadel ristikheinanuttidel tund aega klaasis keevas vees tõmbuda, kurnake ja loputage silmi.
· Teeleht. Valage 15-20 g kuivadele peenestatud lehtedele klaas keeva vett, laske tund aega tõmbuda, kurnake ning kasutage loputamiseks ja kompressi tegemiseks.
· Mustikas. Niihästi mahla kui marjadega võib põletikulistele silmadele kompressi teha.
· Sookail. 15 g kuivatatud peenestatud lehtedele valatakse klaas keeva vett, lastakse 1 tund tõmbuda, kurnatakse ja kasutatakse välispidiselt.

  Vaata ka teisi haigusi - 60-haigust-ja-nende-ravi-maarohtudega       

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate