No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

AKNE

by - teisipäev, veebruar 25, 2014





Vistrikud kujutavad endast mädaseid sõlmekesi, mis rasupunnidest lähtudes tekivad näole, rinnale ja seljale.
Enamikku noorukeid vaevavad vistrikud, mis vanemaks saades kaovad. Sellegipoolest pole vaja oodata, kuni see häda iseenesest mööda läheb: igaühel on võimalik ka endal midagi ette võtta, et nahk võimalikult puhas oleks.
Vistrikuline lööve kaasneb rasvase ja suurepoorilise nahaga, kuiva nahka see ei kimbuta.
Esmajoones tuleb meeles pidada kõige tähtsamat: vistrikke ei tohi mingil juhul pigistada. Pigistatakse ju tavaliselt nii kaua, kuni saadakse välja ka tilgake verd või lümfi. Nõnda vigastatakse kapillaare ja lümfisüsteemi ning sinna pääseb nakkus. Siis ilmuvad vistrikud peatselt ka kaelale ja rinnale.
Teiseks ei tohi vistrike korral süüa maiustusi - eriti shokolaadikompvekke.
Igal õhtul tuleks nägu pesta lasteseebi või habemeajamisvahuga. Esialgu loputatakse nägu jaheda veega, seejärel pigistatakse niiskele vatitükile vahutavat kreemi ja määritakse sellega nägu.
Olles vahu maha pesnud, hõõrutakse nahka veel spetsiaalse näoveega.
Selle valmistamiseks valatakse 1 spl mündile klaasitäis keeva vett ning kui tõmmis on jahtunud, segatakse seda sama suure koguse viinaga ja pigistatakse klaasitäie segu hulka ühe sidruni mahl. Sidrunimahla asendab ka 1-2 spl õuna- või söögiäädikat.
Põletikulistele vistrikkudele võivad eelneda komedoonis - mustad täpid. Sel puhul lisage lasteshampoonile natuke soodat ning hõõruge nägu selles niisutatud vatiga, tehes õrnu ringliigutusi.
Hästi puhastab poore seegi, kui hõõrute nägu sooja vette kastetud rukkileivakoorukesega.
Niisugust puhastamist võib teha ainult siis, kui ei ole põletikulisi vistrikke.
Mädavistrike puhul tuleb nahka esialgu antuke näovee ja vahutava kreemiga ravida. Enne puhastamist on soovitav teha auruvanni: valada potti kuuma vett, puistata sinna võimaluse korral münti, pärnaõisi, teelehti või kummelit, katta pea käterätikuga ja kummarduda auru kohale. Alles pärast seda võib puhastada nahka rukkileiva, sooda ja shampooni segu või lihtsalt vähese soolaga.
Kui nahale kipub sageli tekkima vistrikuline lööve, kastke vatt hapupiimasse, hõõruge sellega nägu ja hoidke hapupiim näol 10-15 minutit: happeline keskkond tapab stafülokokid. Kui hapupiim on liiga vedel, lisage sellele kohupiima. Pärast pesemist hõõruge nahka näoveega.

  Vaata ka teisi haigusi - 60-haigust-ja-nende-ravi-maarohtudega      

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate