No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

7 vürtsi, mis aitavad põletada rasva ja toetavad tõhusalt tervist.

by - reede, veebruar 21, 2014








Vürtsidega saab meie tavapärased ja igavad road muuta  kulinaarseks kunstiteoseks, kuid mitte ainult. Paljud on kuulnud vürtside tervist kosutavatest omadustest ehk sellest, et nad toimivad organismis antioksüdantidena, pakkudes meile kaitset  põletike, seente, mikroobide ja muude patogeenide vastu.
Vähemtuntud on aga tõsiasi, et vürtsid on tõsised tegijad ka rasvapõletuse alal. Vürtside kuumutav toime  toob vere naha pindmistesse  kihtidesse, toimides omamoodi radiaatorina ja soojendades keha. Kiirenenud vereringe aitab kaasa ka kiiremale seedimisele ja jääkainete väljutamisele.  Kombineerides  tervislikke toiduvalikuid sobivate ürtidega,  võite rahulolevalt nentida, et kaalukaotamine läheb eeldatust hõlpsamalt.
Mõistagi on mõttekas panustada orgaanilistele maitsetaimedele ja vältida kiiritatud vürtse.
  • Kaneel on vürts, mis peaks kaalulangetajate menüüs kindlasti aukohal olema. Kaneel sisaldab rikkalikult kroomi,  mis toimib veresuhkru stabiliseerija ja magusaisu vähendajana. Kliiniliselt on tõestatud, et kaneelist  on tõhusalt kasu ka II tüübi diabeetikutel.  Kaneel toimib põletikuvastaselt, stimuleerib vereringet ja pärsib vabade radikaalide tegevust. Uuring, milles osalejad tarvitasid 8 nädala jooksul 3 grammi kaneeli päevas näitas, et paranesid nii inimeste veresuhkru ja triglütseriidide näidud,  kui ka kehamassi indeks (BMI) ja kaalunumbrid.Kaneeli võib huvitava maitsenüansi saamiseks lisada nii kohvile, teele kui smuutidesse. Juba ammu kuuluvad klassika hulka ahjus küpsetatud õunad kaneeliga, kuid proovige ka kreekapäraseid kaneeliga ülepuistatud ahjukartuleid. Lisa  kaneeli julgelt kookidesse, pudrule, müslile ja kastmetesse.
  • Kardemon on teine vürts, mis sobib  hästi kohvi ja teega.
    Tegu on ingveri perekonda kuuluva taimega, millel on tugevalt soojendav, lima vedeldav ja hingamisteid avav toime.  Parim oleks osta värskeid mahekardemoni seemneid ja need ise kodus pulbriks jahvatada.
Ayurveda meditsiini praktiseerijate väitel tugevdab kohvile  lisatud kaneel, kardemon ja muskaatpähkel  maitseelamust, kaitstes samaaegselt terviseprobleemide eest, mida selle joogiga muidu seostatakse.

  • Cayenne’i pipar on tuntud tervisevürts,
    eelkõige tuntakse seda seoses valuvaigistava, verejookse peatava  ja südame-veresoonkonda stimuleeriva toime poolest. Aga cayenne võib aidata ka kaalu langetada, kui seda piisavalt sageli kasutada.
Kui te oma toite väga vürtsiseks ei taha teha, võite proovida  cayenne’i tarbida koos veega:  1 tl kvaliteetset cayenne’i pipart klaasitäie vee kohta  aitab põletada üleliigseid kilosid, leevendada südamehaigusi ja  seedeprobleeme.  Jook ei tundu nii terav, kui kasutate leiget või sooja vett.
NB! Vastupidiselt üldisele eelarvamusele võivad ja isegi peaksid  cayenne’i tarvitama ka mao- ja soolehaavanditega inimesed. Uuringute põhjal aitab see vürts nimelt liigset happelisust neutraliseerides  parandada tõhusalt  peptilisi haavandeid ja hävitada baktereid.
  • Küüslauk on tuntud oma antibakteriaalsete,
    viiruste ja parasiitidevastase omaduste poolest, kuid  sisaldab ka fütokemikaale, mis aitavad sulatada rasvaladestusi.  Küüslauk  toimib veresooni laiendavalt ja trombe ennetavalt, mis toob omakorda kaasa vereringe paranemise. Koos viimasega kiireneb ka seedimine ning  mürkainete väljutamine, mis on kaalualandamise puhul samuti olulised faktorid.
Kõige kasulikum on küüslauku tarvitada ikkagi värskelt, nii pääsevad  vilja antibiootilised  ja tervendavad omadused parimal moel toimetama.  Kes salatilehte mässitud või tomati sisse pressitud värske  küüslaugu söömist aga liiga ekstreemseks peab, sellele võib soovitada küüslauku koos meega.

  • Ka  sibul sisaldab rasvapõletavaid fütokemikaale ja kroomi, mis hoiab veresuhkru stabiilsena, söögiisu kontrolli all ja suhkruhimu eemal.  Oma maitserikkusega toidavad sibulad küllastustunnet, lisavad  toitudele värskust ja mahtu ning hoiavad energiataseme ühtlasena. Sibulat on küüslaugust pisut  lihtsam värskelt süüa, lisa seda  kastmetele alles peale keetmist, lõika salatitesse või võileivale.

  • Kurkum on oma antioksüdantide rikkuse ja põletikuvastaste omaduste poolest kuulsam kui ükski teine vürts. Uuringud on tõestanud,
    et kurkum on kasulik ka erinevate kasvajate (nt rinna- ja eesnäärmevähi)  ennetamisel  ning   vähirakkude hävitamisel, käivitades hälbinud rakkudes apoptoosi ehk programmeeritud rakusurma mehhanismid.
Kurkum vähendab maksas olevaid  rasvaladestusi, mis aitab maksal omakorda tõhusamalt metaboliseerida tühjadest süsivesikutest ja liigsest suhkrust pärit rasvu.
NB! Rasvapõletavast toimest hoolimata tuleb kurkumit süüa just koos rasvaga, nii on selle vürtsi toimeained organismile kõige paremini omastatavad. Musta pipra lisamine aitab kurkumis peituvatel  kasulikel ühenditel  veelgi paremini mõjule pääseda.

  • Ingver on kuulus oma soojendava toime poolest, kuid sellele lisaks kiirendab ingver ainevahetust, mis viib ka kiirenenud rasvapõletuseni.  Ingver toetab immuunsüsteemi, leevendab liigesevalusid,  vähendab iiveldust, kaitseb allergia eest ja alandab kolesteroolitaset.
Vürtsikas  ingveritee  koos sidrunimahla ja meega aitab vähendada söögiisu ning soojendada keha. Lisa ingverit kastmetele ja smuutidesse, riivi salatitesse ja isetehtud küpsetistesse.

Allikas - Toitumistarkus

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate