7 vürtsi, mis aitavad põletada rasva ja toetavad tõhusalt tervist.
Vürtsidega saab meie tavapärased ja igavad road muuta kulinaarseks kunstiteoseks, kuid
mitte ainult. Paljud on kuulnud vürtside tervist kosutavatest
omadustest ehk sellest, et nad toimivad organismis antioksüdantidena,
pakkudes meile kaitset põletike, seente, mikroobide ja muude
patogeenide vastu.
Vähemtuntud on aga tõsiasi, et vürtsid on tõsised tegijad ka rasvapõletuse alal. Vürtside kuumutav toime toob vere naha pindmistesse kihtidesse, toimides omamoodi radiaatorina ja soojendades keha. Kiirenenud vereringe aitab kaasa ka kiiremale seedimisele ja jääkainete väljutamisele. Kombineerides tervislikke toiduvalikuid sobivate ürtidega, võite rahulolevalt nentida, et kaalukaotamine läheb eeldatust hõlpsamalt.
Mõistagi on mõttekas panustada orgaanilistele maitsetaimedele ja vältida kiiritatud vürtse.
NB! Vastupidiselt üldisele eelarvamusele võivad ja isegi peaksid cayenne’i tarvitama ka mao- ja soolehaavanditega inimesed. Uuringute põhjal aitab see vürts nimelt liigset happelisust neutraliseerides parandada tõhusalt peptilisi haavandeid ja hävitada baktereid.
NB! Rasvapõletavast toimest hoolimata tuleb kurkumit süüa just koos rasvaga, nii on selle vürtsi toimeained organismile kõige paremini omastatavad. Musta pipra lisamine aitab kurkumis peituvatel kasulikel ühenditel veelgi paremini mõjule pääseda.
Allikas - Toitumistarkus
Vähemtuntud on aga tõsiasi, et vürtsid on tõsised tegijad ka rasvapõletuse alal. Vürtside kuumutav toime toob vere naha pindmistesse kihtidesse, toimides omamoodi radiaatorina ja soojendades keha. Kiirenenud vereringe aitab kaasa ka kiiremale seedimisele ja jääkainete väljutamisele. Kombineerides tervislikke toiduvalikuid sobivate ürtidega, võite rahulolevalt nentida, et kaalukaotamine läheb eeldatust hõlpsamalt.
Mõistagi on mõttekas panustada orgaanilistele maitsetaimedele ja vältida kiiritatud vürtse.
- Kaneel on vürts, mis peaks kaalulangetajate menüüs kindlasti aukohal olema. Kaneel sisaldab rikkalikult kroomi, mis toimib veresuhkru stabiliseerija ja magusaisu vähendajana. Kliiniliselt on tõestatud, et kaneelist on tõhusalt kasu ka II tüübi diabeetikutel. Kaneel toimib põletikuvastaselt, stimuleerib vereringet ja pärsib vabade radikaalide tegevust. Uuring, milles osalejad tarvitasid 8 nädala jooksul 3 grammi kaneeli päevas näitas, et paranesid nii inimeste veresuhkru ja triglütseriidide näidud, kui ka kehamassi indeks (BMI) ja kaalunumbrid.Kaneeli võib huvitava maitsenüansi saamiseks lisada nii kohvile, teele kui smuutidesse. Juba ammu kuuluvad klassika hulka ahjus küpsetatud õunad kaneeliga, kuid proovige ka kreekapäraseid kaneeliga ülepuistatud ahjukartuleid. Lisa kaneeli julgelt kookidesse, pudrule, müslile ja kastmetesse.
- Kardemon on teine vürts, mis sobib hästi kohvi ja teega. Tegu on ingveri perekonda kuuluva taimega, millel on tugevalt soojendav, lima vedeldav ja hingamisteid avav toime. Parim oleks osta värskeid mahekardemoni seemneid ja need ise kodus pulbriks jahvatada.
- Cayenne’i pipar on tuntud tervisevürts, eelkõige tuntakse seda seoses valuvaigistava, verejookse peatava ja südame-veresoonkonda stimuleeriva toime poolest. Aga cayenne võib aidata ka kaalu langetada, kui seda piisavalt sageli kasutada.
NB! Vastupidiselt üldisele eelarvamusele võivad ja isegi peaksid cayenne’i tarvitama ka mao- ja soolehaavanditega inimesed. Uuringute põhjal aitab see vürts nimelt liigset happelisust neutraliseerides parandada tõhusalt peptilisi haavandeid ja hävitada baktereid.
- Küüslauk on tuntud oma antibakteriaalsete, viiruste ja parasiitidevastase omaduste poolest, kuid sisaldab ka fütokemikaale, mis aitavad sulatada rasvaladestusi. Küüslauk toimib veresooni laiendavalt ja trombe ennetavalt, mis toob omakorda kaasa vereringe paranemise. Koos viimasega kiireneb ka seedimine ning mürkainete väljutamine, mis on kaalualandamise puhul samuti olulised faktorid.
- Ka sibul sisaldab rasvapõletavaid fütokemikaale ja kroomi, mis hoiab veresuhkru stabiilsena, söögiisu kontrolli all ja suhkruhimu eemal. Oma maitserikkusega toidavad sibulad küllastustunnet, lisavad toitudele värskust ja mahtu ning hoiavad energiataseme ühtlasena. Sibulat on küüslaugust pisut lihtsam värskelt süüa, lisa seda kastmetele alles peale keetmist, lõika salatitesse või võileivale.
- Kurkum on oma antioksüdantide rikkuse ja põletikuvastaste omaduste poolest kuulsam kui ükski teine vürts. Uuringud on tõestanud, et kurkum on kasulik ka erinevate kasvajate (nt rinna- ja eesnäärmevähi) ennetamisel ning vähirakkude hävitamisel, käivitades hälbinud rakkudes apoptoosi ehk programmeeritud rakusurma mehhanismid.
NB! Rasvapõletavast toimest hoolimata tuleb kurkumit süüa just koos rasvaga, nii on selle vürtsi toimeained organismile kõige paremini omastatavad. Musta pipra lisamine aitab kurkumis peituvatel kasulikel ühenditel veelgi paremini mõjule pääseda.
- Ingver on kuulus oma soojendava toime poolest, kuid sellele lisaks kiirendab ingver ainevahetust, mis viib ka kiirenenud rasvapõletuseni. Ingver toetab immuunsüsteemi, leevendab liigesevalusid, vähendab iiveldust, kaitseb allergia eest ja alandab kolesteroolitaset.
Allikas - Toitumistarkus
0 comments
Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.