No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

7. VEENILAIENDID

by - esmaspäev, veebruar 10, 2014


Haigus seisneb selles, et veenid kaotavad elastsuse ja laienevad, moodustades sõlmi ehk komusid. Vere ringvool aeglustub, veri imbub läbi veeniseinte ja tekitab turseid. Sageli kaasneb veenilaienditega tromboflebiit, mille puhul veresoonte seintel moodustuvad trombid.

Haiguse algstaadiumis lamage võimaluse korral 3-4 korda päevas 15-20 minutit tõstetud jalgadega ning tehke siis istudes või lamades järgmisi harjutusi.
Pingutage ja lõdvestage 10 korda reielihaseid, liigutades seejuures jalga põlveliigesest.
Punnitage sisse hingates kõhtu ja tõmmake see välja hingates sisse. Seda harjutust tuleks teha aeglases tempos 3-4 korda.
Tõstke sisse hingates käed kõrvalt üles ja laske need välja hingates alla. Tehke seda harjutust pikkamööda 3-4 korda.
Kõverdage ja sirutage 10 korda aeglaselt varbaid.
Kui tunnete väsimust, tehke mitu korda päevas turiseisu ehk lihtsamalt öeldes kasvatage abaluudel seistes tiritamme. Hommikul võite bandazeerida jalad või kanda spetsiaalseid veresooni toetavaid sukkpükse.
Veenilaiendite raviks võib kasutada erinevaid rahvalikke vahendeid.
· Hõbedane koirohi. Hõõruge äsja kogutud lehed ja õienupud peeneks, segage supilusikatäis saadud massi sama suure koguse hapupiimaga, määrige õhukese kihina marlile ja pange 4-5 päeval haigetele kohtadele. Olles 5 päeva vahet pidanud, korrake protseduuri.
· Sõnajalg. Tampige äsja murtud sõnajala maapealne osa peeneks, segage supilusikatäis saadud massi sama suure koguse hapupiimaga ja toimiga samuti kui eelmise retsepti puhul.
· Tomatid. Veenilaiendite raviks võib kasutada ka küpseid tomateid, mis pannakse viiludena haigetele kohtadele ja asendatakse 3-4 tunni pärast värsketega.
Järgnevaid bulgaaria rahvameditsiini retsepte võib kasutada eriti rasketel juhtudel üksteise järel.
· Värske kalanhoeekstrakt. Valage 2 spl kalanhoelehtedele 0,5 liitrit viina, laske aeg-ajalt loksutades 10 päeva tõmbuda ja määrige saadud ekstraktiga jalgu.
· Paju- ja tammekoorekeedus. Sellega tehakse poole tunni jooksul põlvist saadik jalavanne ja tõmmatakse siis jalga elastsed sukad.
· Kassiurb. Selle tõmmisega tuleb teha enne magamaheitmist jalavanne, et ravida tromboflebiiti ja vältida tromboosi. Kasulikud on ka kogu kehale tehtavad vannid.
· Nõges. Valage supilusikatäiele kahekojalise nõgese kuivatatud ja peenestatud lehtedele klaasitäis keeva vett, laske veerand tundi veevannil tõmbuda, jahutage 45 minutit, kurnake ja võtke kolm korda päevas 15 minutit enne sööki kolmandik klaasi.
· Valge peakapsas. Segage kapsakördi hulka munavalet ning tehke sellega ööseks haigetele kohtadele kompress.
· Orashein. Valage 50 g roomava orasheina peenestatud juurtele 0,5 l viina, laske aeg-ajalt loksutades 3 nädalat tõmbuda ning võtke kurnatud tõmmist 2-3 korda päevas enne sööki 20-30 tilka.
· Tamme- ja pajukoor. Segage tammekoorepulbrit (seda müüakse ka apteegis) peenestatud pajukoorega (1:10), valage kolmele peotäiele segule 5 liitrit vett, keetke 30 minutit, jahutage ning tehke kurnatud keedusega iga päev jalavanni. Ühte keedust võib kasutada kolm korda.

Vaata teisi haigusi - 60-haigust-ja-nende-ravi-maarohtudega 

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate