No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Aroomiõlid ja nende mõju tervisele.

by - pühapäev, veebruar 02, 2014



Aroomõlid on tõeline looduse kingitus ja neid on hea kasutada erinevate terviseprobleemide leevendamiseks.
Alati saab eeterlike õlidega tuju tõsta, tervist turgutada, stressi leevendada jne. Aroomiteraapia esimene reegel aga ütleb, et kasutada tuleb ainult neid õlisid, mille lõhn sulle meeldib. Vastasel juhul loodetud toimet pole.
Enne kasutamist on oluline teada konkreetse õli täpset toimet. Näiteks raseduse ajal ei tohi kasutada salvei, iisopi ja kampri eeterlikku õli, vanasti kasutasid naised neid isegi rasestumisvastase vahendina. Nimetatud õlid tõstavad ka vererõhku, samas on nad head soojendajad. Kindlasti ei tohiks neid kasutada lapsed.
Samuti ei tohiks rasedad ja lapsed kasutada pune, tüümiani, nelgi ja kaneeli eeterlikku õli. Need õlid sisaldavad fenoole, millel on tugev nahka ärritav toime ja seepärast neid peab kasutama väga väikeses annuses, näiteks jalavanni tuleb panna ainult üks tilk õli. Neil õlidel on tugevalt soojendav efekt, näiteks külmetavate jalgade vastu piisab vaid tilgast jalavannile lisatud kaneeliõlist.

Aroomiõlid mõjuvad immuunsüsteemile.
Aastaaegadel, mil loodus puhkab, tooge oma ellu lõhnu aroomilambi ja/või -sauna abil.Looduspoodides ja apteekides müügil olevad eeterlikud õlid kujutavad enesest puhastatud taimseid õlisid.
Lõhnaravis kasutatakse kindlasuunalise mõjuga kompositsioone eeterlikest õlidest, neis võib sisalduda üle tuhande bioloogiliselt aktiivse komponendi. Lõhnade mitmekesine toime inimorganismile tagatakse nende koostise mitmekesisusega. Eeterlikud õlid ja nende aroomid toimivad inimorganismile haistmise, kopsude, naha, seedetrakti ja ümbritseva keskkonna kaudu.
Kuna eeterlikud õlid on tugevalt kontsentreeritud, mõõdetakse nende doosi harilikult tilkadena.

Aroomid haiguste korral
Külmetuse, gripi, põskkoopapõletiku ja köha puhul aitavad vannid, auru sissehingamine (inhalaatorit küsige apteegist) ja ruumide lõhnastamine.
Kasutada soovitatakse kadaka-, eukalüpti-, teepuu-, kampri-, tüümiani-, piparmündi-, männiokka-, majoraani-, lavendli- ja sidruniõli.
Kõrvavalu korral soovitatakse vatitopile tilgutada 1–2 tilka piparmündiõli või mentoolõli ja asetada see ettevaatlikult kõrva (mõjub kõrvanärvi kaudu).
Ruumide aromatiseerimiseks võib kasutada ka kaneeli ja nelki.
Köha puhul kuristada kurku kolm korda päevas teelusikatäie veega, kuhu on lisatud kaks tilka eukalüpti-, lavendli- või kadakaõli. Köha korral soovitatakse ka segada tilk teepuuõli lusikatäie meega ja hõõruda rindkerele. Ööseks soovitatakse magamistuppa asetada kuumavee kauss, kuhu on tilgutatud viis tilka piparmündiõli.

Stressi vastu aitab rahustav meliss

Melissiõlil on üks tugevamaid viirusevastaseid toimeid, seegi aitab ohatist ravida ja valu vähendada ning sellega tasuks ka immuunsüsteemi tugevdada. Tänu oma rahustavale mõjule aitab see hästi ka stressi leevendada. "Puhas melissiõli on küll kallis, kuid seda saab segada lavendliõliga."
Lahjendamine ei vähenda oluliselt melissiõli mõjuvõimu.
Rahustavalt mõjub ka neroliõli, näiteks võiks seda proovida eksamiärevuse leevendamiseks. Samas rasedatel aitab neroliõli venitusarme ennetada. "Selleks tuleb panna natukene neroliõli mõne baasõli sisse ja siis seda probleemsetele piirkondadele hõõruda," õpetab aroomterapeut.

Kui meeleolu muserdab

Sega 10 ml mandlibaasõli 10 tilga 10% roosiõli ja 2 tilga seedriõliga ning määri õli rinna või südame piirkonda.
Sega 3 tilka apelsiniõli 3 tilga kaneeliõliga ning tilguta 2­–10 tilka saadud segu (sõltuvalt ruumi suurest) aroomilampi või lõhnaalusele.
Sega 3 tilka muskaatsalvei ja 3 tilka kadakaõli ning tilguta 2–10 tilka saadud segu aroomilampi või lõhnaalusele.

Kui väsimus vaevab

Tilguta taskurätinurgale 2-3 tilka sidrunheinaõli ja hinga sisse.
Sega 2 tilka lavendliõli 2 tilga greibi- ja 2 tilga palmaroosiõliga ning tilguta 2–10 tilka saadud segu aroomilampi või lõhnaalusele.

Kui uni ei tule

Sega 3 tilka sandliõli 3 tilga lavendliõliga ja tilguta 2–10 tilka saadud segu aroomilampi või lõhnaalusele.

Krampide ja masenduse aga ka sinikate vastu

Kummeliõli on antispasmaatiliste omadustega, mistõttu sobib see lihasvalu või krampide leevendamiseks, eriti õlapiirkonnas.
Käokulla õli aitab sinikaid parandada. Tume sinikas muutub käokulla õli kasutades paari päevaga kollaseks.

Kui külmetus kimbutab

Sega 10 ml mandlibaasõli 2 tilga piparmündi-, 2 tilga sidruni- ja 2 tilga eukalüptiõliga ning hõõru saadud segu nina alla ja rinnale (sobib ka siis, kui gripp kallal).
Nohu korral võta 1 tilk teepuuõli ja hõõru sellega ninajuurt. Ärrituse vältimiseks sule samal ajal silmad.Bronhiidi, köha, viiruste või gripi korral tilguta 5-6 tilka lavendliõli 3-4 liitri kuuma vee sisse ning hinga sisse levivat aroomi.
Muskaatsalvei aitab masendust leevendada, samuti menstruaalkrampide puhul alakõhtu lõdvestada ja PMS sündroomi – valutavad rinnad, halb tuju, peavalu jms – korral hormonaaltasakaalu saavutada.

Kui stress tülitab

Lisa vannivette 2 sl piima või rõõska koort, 2 sl mett, 10 tilka 10% neroliõli,
2 tilka lavendliõli ja 6 tilka palmaroosi õli ning mõnule, kuni tunned end taas hästi.
Sega 2 tilka sidrunheinaõli 2 tilga magusa mandariini ja 2 tilga 10% neroliõliga ning tilguta 2–10 tilka saadud segu aroomilampi või lõhnaalusele.

Kui pea valutab

Hõõru meelekohtadele puhast eeterlikku piparmündiõli.
Sega 10 ml mandli, jojoba või muud baasõli 10 tilga eukalüptiõliga ja masseeri tugeva peavalu korral sellega põski ja laupa.
Sega 5 ml jojoba baasõli 4 tilga piparmündiõli ja 3 tilga sidruniõliga ning hõõru saadud segu meelekohtadele ja kuklale.


Aroomilamp ja -saun
Aroomilampi tuleb asetada küünal, küünla kohal olev anum täita veega, kuhu omakorda tilgutada 4–7 tilka aroomiõli. Küünlaleek soojendab anumat ja peagi täitub ruum soovitud lõhna või lõhnade seguga. 
Aroomisauna saab, kui 70kraadise poole liitri leilivee kohta lisada 1–2 tilka aroomiõli. Duši all tuleks lisada 1–3 tilka õli niiskele pesukäsnale. Dušš ergutab või aitab lõdvestuda sõltuvalt vee temperatuurist ja eeterliku õli valikust. Ärge lisage eeterlikke õlisid kaubanduslikult lõhnastatud dušigeelidele ega vannivahtudele, sest see võib põhjustada nahaärritust.
- Aniisiõli on antiseptilise, valuvaigistava, puhitusvastase, röga ja köha lahtistava, toniseeriva ja ainevahetust stimuleeriva ning seedimist soodustava toimega.
- Apelsin parandab meeleolu, aitab depressiooni vastu, tekitab rõõmu- ja rahutunnet, lõdvestab. Hästi sobib väsimuse all kannatajatele. Antiseptiline, hävitab baktereid. Kuna kaotab kiiresti oma mõju, tuleks seda osta korraga väiksemates kogustes.
- Eukalüptiõli, mida kasutatakse meditsiinis ja aroomteraapias. Avab hingamisteed, puhastab ja värskendab toaõhku, takistab mikro­organismide paljunemist. Ravib hingamisteede infektsioonihaigusi, reumahäireid ja lihasevalusid, kõrvavalu ja põskkoopapõletikku.
- Kadakas aitab taastada hingelist tasakaalu stressi ja hirmude puhul. Stimuleerib vereringet, lümfitalitlust, tugevdab organismi immuunsussüsteemi. Ei sobi kasutada raseduse, neerukivide ja munasarjapõletike korral.
- Mandariin tasakaalustab närvi­süsteemi, rahustab, lõdvestab, soodustab und. Virgutab seedimist ja sapieritust, leevendab krampe ja valusid. Lastele sobiv kõhuvalu, luksumise ja röhituste puhul. Antiseptiline, hävitab seeninfektsiooni. Taastab tervise pärast kurnavat haigust.
- Männi peamine mõjur on tärpentinõli. Taastab hingelise tasakaalu. Puhastab õhku, värskendab. Ravib hingamisteede haigusi, leevendab artriiti ja lihasevalu, suurendab mehelikku potentsi ja elujõudu. Desinfitseerib toaõhku gripi ja teiste nakkushaiguste ajal.
- Mürr on araabia mürripuult saadav tugevalõhnaline mõru maitsega kummivaik. Mürr puhastab ning ravib hingamisteid, parandab seedeorganite tööd, ravib kopsupõletikku, kõhulahtisust, kilpnäärme ületalitlust, suuhaavu, viiruslikku maksapõletikku ja punataudi.
- Piparmünt on tõhus antiseptik. Piparmündiõlil on värskendav, antiseptiline ja valuvaigistav toime. Tugeva antiseptikuna leiab rakendamist külmetushaiguste ja gripi, hingamissüsteemi põletike, köha, bronhiidi, nohu ning hingamisteede ärrituse korral, samuti nahapõletike ja nahaärrituste korral. Puhastab ja värskendab toaõhku. NB! Alla 6a laste puhul on piparmündiõli keelatud.
- Sidrun (Citrus med. limonum) on värske, puhas, ergutav, desinfitseerib toaõhku. Stimuleerib vereringet ja seedimist. Parandab töövõimet. Tugevdab organismi immuunsüsteemi.
- Teepuu liike on väga palju ja enamikust neist valmistatakse ka õlisid. On antiseptilise toimega ja desinfitseerib ruume. Parandab vastupanuvõimet, tõstab otsustusvõimet ja kaotab väsimuse. Sobib krooniliste infektsioonide korral. NB! Vastunäidustatud neeruprobleemide puhul. Võib ärritada tundlikku nahka.
- Viiruk ehk viirukipuu aitab hingamisteede haiguste puhul, astma, kurgupõletiku ja köha korral. Rahustab närve. Soodustab sügavat hingamist, tasandab stressist põhjustatud häireid. Tugevdab vastupanuvõimet.



You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate