No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Kas margariin on kahjulik? 6 saladust, mida teile ei räägita.

by - kolmapäev, veebruar 05, 2014


Minu emal oli just enne tänupühi kerge südameinfarkt. Õnneks nüüdseks on ta juba taastumas ning tema jõud hakkab tagasi tulema. Arvake ära mis tüüpi dieet talle määrati? Südamele tervislik toitumine teisisõnu on see tuntud nagu madala rasvasisaldusega toitumine.
 Mis te arvate milline toiduaine sisaldab tohutult rasva? Minu jaoks on see või mõnus kreemjas või. Paraku on või suuresti vastunäidustatud südamele tervislikus toitumises.
Seega, mida peaks siis kasutama või asendusena?
Ära arvasid – selleks on margariin!
Loomulikult on margariin tervislike toitainete nimekirja tipus. Lõppude lõpuks, kes tahaks võid, mis on täis rasva ja veel küllastunud rasva! Riskides olla poliitiliselt ebakorrektne, on küllastunud rasvad meile kasulikud! Kuid margariin….
Vastavalt tõlkele:
Rasvase või asendaja sisaldab hüdrogeenseid taimeõlisid, mis on segatud emulgaatorite, vitamiinide, värvaine ja muude koostisosadega. (Prantsuse keelest, Kreeka margariin, pärl)
MARGARIINI AJALUGU
Margariin loodi 1870 aastal Prantsusmaal Provences prantslase Hippolyte Mège-Mouriez poolt – kuna imperaator Louis Napoleon III soovis leida võile rahuldavat aseainet. Ta kasutas sünteetilist kristallset rasvhapet C17 H34O2 e. margariinhape – see on rasvhape, mis eristati 1813 aastal Michael Chevreul poolt ja sai nime sellepärast, kuna pärli sarnased piisad meenutasid Kreeka keelset sõna Margaritas e. pärl ja sellega taotles imperaatori poolt väljapandud auhinda.
Pehmelt öeldes on margariinil olnud pikk ja värvikas ajalugu! Tegelikult on ajaloo erinevates kohtades oli 27 riigis keelatud värvainega margariini tootmine ja müük, 24 riigis oli kehtestatud mingisugune tarbimismaks ja 26 riigis oli nõutud selle müügiks litsentsi või siis piirati muul viisil selle müüki. Kuid, reklaam ja uued pakendid jõudsid tarbijateni, kes innukalt asusid võlts värki tarbima. 1998 aastal tähistas USA margariini patent 125. aastapäeva.
Madala rasvasisalduse müüt
Kõikjal kuhu me kanalit ka ei vahetaks, kuuleme Ameerika Südameliidu reklaamidest, kui kasulik meile ikka madala rasvasisaldusega toit on. Aga vaadates rahvast tervikuna näeme me hoopis teistsugust pilti, kui see mida meditsiiniline kogukond meile esitleb. Alates 1960 aastatest moodustavad ameeriklaste kaloritest 45% rasvad ja õlid – umbes 13% täiskasvanutest oli rasvunud ja alla 1% oli teise kategooria diabeet. Tänase seisuga tarbivad ameeriklased vähem rasvu, moodustades saadavatest kaloritest umbes 33% rasvad ja õlid ja ikkagi on veel 34% täiskasvanutest rasvunud ja 11% on diabeetikud ning enamusel on teise kategooria diabeet.
On aeg paljastada müüt, et madala rasvasisaldusega toit on hea teie tervise jaoks!
Madal rasvasisaldus ei ole see mida teie organism vajab – tegelikult on see ohtlik!

6 saladust margariini kohta mida „teile” ei öelda:

1. Margariinis on kõrge transrasvhapete sisaldus – kahjuks see transrasvade tase margariinis tõsi.
Uuringu teinud Bostoni Harvardi rahvatervise kool tõestas, et transrasvhapped suurendavad südameinfarkti riski. Tegelikult suureneb südameinfarkti oht isegi kaks korda nende vahel kes söövad palju ja kes vähem toiduaineid, mis sisaldavad taimeõlisid ehk siis transrasvhappeid.
Mida kõvem on margariin toatemperatuuril, seda rohkem transrasvhappeid see sisldab, nende sisaldus on koguni 3grammi ehk siis teelusikatäis. Isegi täiuslikud margid, nagu näiteks Smart Balance on täis kunstlikke koostisosi, sünteetilisi vitamiine, mis ei tee meie immuunsüsteemi tugevdamiseks midagi (vastupidiselt nendele, mida sisaldab on puhas või) ja kunstlikke värvained ilma milleta on need tooted ebameeldivad.
2. Tegelikult soodustab margariin südameinfarkti – Teine uuring, mida tegi Harvardi Rahva Tervise kool, küsis inimestelt kui palju margariini nad söövad. Kui kõik vastused olid dokumenteeritud jäid nad ootavale seisukohale, et näha millesse nad surid. Hämmastav oli see, et inimesed kes sõid nii vähe kui kolm korda päevas margariini oli kaks korda rohkem südame haigestumusi kui neil kes sõid vähem kui korra päevas, seega on see palju hullem kui neil kes sõid searasva ja võid.
3. Margariin suurendab kolesteroolitaset – margariin mitte ainult ei suurenda kolesterooli vaid suurendab LDL( paha kolesterooli). Kui seda pole piisavalt, siis margariin langetab HDL mis on hea kolosterool.
4. Margariin langetab rinnapiima kvaliteeti. Uuringud näitavad, kuidas ema transrasvade söömine mäjutab rinnapiimas olevate transrasvade hulka. Üks uurimus, näiteks, võrreldes Kanada emade rinnapiima Hiina emade rinnapiimaga, siis leiti, et Kanada emade rinnapiimas oli 33% rohkem transrasvasid kui Hiina emade rinnapiimas. Seega rinnapiima kvaliteeti mõjutab transrasvade tarbimine.
5. Margariin vähendab immuunsust – Dr Mary Ening, raamatu „Tunne oma rasvasid” autor nendib transrasvade kohta järgmist „ Mõjutab immuunsüsteemi vastupanu alandades B-raku efektiivsust ja kasvatab T-raku levikut” See vähendab immuunsus süsteemi vastupanu.
6. Vähendab insuliini reageerimist – tegelikult suurendavad transrasvad insuliini taset veres, mis suurendab diabeeti haigestumise riski.

Viga uuringus.
Niisiis, kui margariin on tegelikult meie jaoks halb, siis kuidas see on saanud meie seas nii populaarseks? Selge tõsiasi – raha! Margariin on kogunud populaarsust sellest ajast, kui Ameerika asus I maailmasõtta, sel ajal oli puudus rasvadest ja elukallidus oli suur. See oli odav alternatiiv kallile võile ja kiiresti kättesaadav teadmatuses olevale rahvale.
Dr. Mary Enig avastas oma uurimistöö käigus, et küllastunud rasvade sidumine südamehaigustega on ekslik. Küllastunud rasvad koos transrasvadega (osaliselt hüdrogeensed rasvad) olid ühte rühma grupeeritud, kuna nende keemiline struktuur on sarnane. See oli tehtud analüüsimise eesmärgil. Need „väikesed” erinevused said määravaks Dr. Enig´i uurimistöös. Dr. Ening leidis, et kui need jagada erinevatesse rühmadesse ei ole küllastunud
rasvadel mingit seost südamehaiguste tekkega vastupidiselt transrasvadele, millel on tugev seos südamehaiguste tekkega.
Kahjuks kui Dr. Enig proovis teisi teavitada tehtud veast, visati ta välja. Loomulikult ohustas see kasumeid tootva toiduõli tööstusi ning seega ei saanud ta enam toetusi ja tema rahastamisest keelduti ning ta ei suutnud isegi leida tööd. Meie õnneks jätkas ta oma tööd ning praeguseks on see Weston A. Price Fondationi laual.
Mida arvata „südamele kasulikest” aseainetest?
Te võite arvata, et südamele kasulikud õlisegud on hea kompromiss. Mõelge uuesti!
Sõna „Smart” (nutikas) peaks eemaldama Smart Balance (nutikas tasakaal) ühendist. Nagu varem mainitud on see täis kunstlikke koostisosi, sünteetilisi vitamiine, kunstlikke värvaineid, mis ei tee midagi, et rikastada meie immuunsussüsteemi (nagu teevad seda reaalses puhtas võis sisalduvad ained), kuid see protsess mida nimetatakse „interesterification” ( õli tüüp kus rasvhapped on ühest triglütseriini ( glütserooli ja kolme rasvhappe orgaaniline ühend, millest koosnevad neutraalsed rasvad) molekulist viidud teise ) , mis on tervisele isegi ohtlikum kui transrasvad. Piisab kui öelda, et neid nõndanimetatud südamele tervislikke segusid ei saa kasutades vaid ühte koostisosa teha oma köögis!
Sinu koha ma ei oska öelda aga mina olen veendunud toorpiima, või, peekoni , rasvase koore…
tarbija.

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate